Osmanlı ordusu, askerî taktik anlayışı gereği Macar zırhlı süvarisinin hücumuna engel olmuştur. Araziyi iyi tanıyan ve en uygun yerde mevzilenmiş olan Macar ordusu, coğrafi konumu müsait olmayan Osmanlı kuvvetlerine kısım kısım saldırmıştır. Fakat kısa sürede çember içine alınan Macar ordusu üzerine Türk topçusunun mermiler yağdırmasıyla iki saat gibi kısa bir sürede galibiyet sağlanmıştır.
Kesin bir imha savaşı olan Mohaç’ta bozguna uğratılan Macar kralı, çekilirken bataklığa saplanarak hayatını kaybetmiştir. Osmanlı ordusunun 29 Ağustos 1526’da Macar ordusunu böylesine bir hezimete uğratmasıyla Macar Krallığı tarih sahnesinden silinmiştir.
Osmanlı'nın Mohaç Muharebesini bu denli hızlı kazanmasında şüphesiz ki ordunun izlediği savaş taktiği büyük paya sahiptir. Bu kapsamda izlenen taktikler başında çember ve geri çekilme taktikleri gelmektedir. Macar birlikleri taarruza geçtiğinde Osmanlı akıncıları temas etmiş ve geri çekilmişlerdir. Düşman ordunun merkezine, topların bulunduğu bölüme çekilmiş, Osmanlı'nın 300 topu ateş almış ve düşmanın yarısı burada yok edilmiştir. Bu hamle savaşın kırılma noktası olmuş, düşman bozguna uğratılmıştır.
Osmanlı'nın Mısır seferi sonucunda bölgede hakim güç halinde olan Memlük devleti yıkılmış, İslam sancaktarı haline gelmiştir. Suriye, Mısır, Filistin ve Hicaz gibi bölgedeki önemli konumlar Osmanlı hakimiyetine girmiş, Osmanlı sınırları Afrika'ya kadar genişlemiştir. Baharat yolunun kontrolünü ele alan Osmanlı, aynı zamanda Halifeliği de almıştır.