Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde örfî hukuk kanunlarına sık sık yeni maddeler konulmasının sebebi ne olabilir

Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde örfî hukuk kanunlarına sık sık yeni maddeler konulmasının sebebi ne olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Osmanlı Devleti bir beylikken büyüyüp devlet olması, sınırlarının genişlemesi, tımar sistemi gibi çeşitli toprak, askeri, vergi gibi değişiklikler nedeniyle örfi kanunlara sık sık yeni maddeler eklenmiştir.

Osmanlı Hukuku üç ana temel üzerine kurulmuştur.

  • İslam Hukuku
  • Örfî Hukuk
  • Fethedilen Bölgelerde Önceden Uygulanan Kanunlar.

Osmanlı Devleti’nde çeşitli konularda hazırlanan kanun ve nizamlara kanunnâme denilmiş, Osmanlı Devleti’ndeki ilk kanunnâmeyi de Fatih Sultan Mehmet hazırlatmıştır. Kanunnâmeye; “Bu kanunnâme atam ve dedem kanunudur. Benim dahi kanunumdur...” diye başlayan Fatih Sultan Mehmet, bu kanunnâmeyi devletin bütün bölgelerinde uygulanması için umumi kanunnâme olarak hazırlatmıştır. Fatih Kanunnâmesi olarak bilinen bu kanunnâmede vergi sistemi ve devlet teşkilatları ile ilgili düzenlemeler vardır. Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman’ın da kendi isimleriyle anılan kanunnâmeleri vardır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

SORU & CEVAP Haberleri