Osmanlı Devleti’nin ekonomik anlayışında Merkantilizm ve Makyavelizm neden yer bulamamıştır

Osmanlı Devleti’nin ekonomik anlayışında Merkantilizm ve Makyavelizm neden yer bulamamıştır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Osmanlı Devleti’nin vergi sistemi ve ekonomik yapısı dini ve örfi olarak şekillenmekteydi. Toprağa ve hizmete bağlı olarak gerçekleşen vergilendirme sisteminin emek ve sermayeyi korumaya yönelik olması ve servetin dürüst yollardan kazanılmasının uygun görülmesi ekonomiyi güçlü kılmıştır.

Osmanlı Devleti’nin en parlak dönemlerinde ekonomik anlayış ve prensip olarak merkantilizm ve makyavelizm gibi sosyolojik temelli ekonomik anlayış ve prensiplerin oluşması devleti etkileyememiştir. Yabancı kaynaklı bir anlayış olarak kabul görmesi ve toplumsal olarak da karşılığının olmaması bu prensiplerin uygulanmamasına neden olmuştur. Osmanlı Devleti güçlü ekonomik bir yapıya sahip olmuştur.

Yer bulamamasının nedenleri,

  • Bu iki sistemin devletin zenginliği ve gücünü ön planda tutması, ithalatı kısması, rekabete önem vermesi etkili iken
  • Osmanlı Devleti ekonomi anlayışında insanların ihtiyaçlarının karşılanması esas alınmış, piyasada bol, ucuz ve kaliteli mal bulundurulmasına çalışılmış, ticarette halkın refahı gözetilmiş, ithalat özendirilmiştir.
  • Osmanlı Devletinin ekonomik anlayışında rekabet yerine işbirliğine önem vermesi de bu iki sistemin yer bulamamasının nedenlerindendir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

SORU & CEVAP Haberleri