Osmanlı Devleti, Anadolu’ya doğu toprakları üzerinden girdikten sonra beylikler döneminde batı topraklarda yerleşik hale gelmiştir. Osmanlı Devleti, yönünü Bizans’a döndüğü için sürekli olarak savaş halinde olup mücadele ederek varlığını korumak istemiştir.
Beylik döneminde gerçekleşen bu olaylar devamında devlet olma vetiresinde de düzenli ordu ve donanmaların kurulmasını elzem kılmıştır. Osmanlı Devleti’nin düzenli ordu kurmasını etkileyen faktörler, tarihi devamlılık, coğrafi şartlar, İstanbul fethinin hedefte olması, İslam’ı temsil etme davası, düşmanlarla olan mücadele ve toprakları koruma zorunluluğu olarak bilinmektedir. Düzenli ordunun varlığı toprak güvenliği kadar devletin ve milletin de güvenliğini sağlamıştır.
Osmanlı Devleti'nde ilk düzenli ordu Orhan Bey zamanında yapıldı. Düzenli ordu kurulmadan önce ordu - millet anlayışına göre hareket ediyorlardı. Yani herkes orduda yer alabiliyordu, herhangi bir kısıtlama bulunmuyordu. Düzenli ordu sistemine geçme sebeplerini sıralarsak,
- Fetihlerin artması
- İstanbul'un hedef olması
- Coğrafi sebepler
- (Devletin) devamlılığı
- İslam'ı yaymak
Düzenli ordunun olması, devletin devamlılığını ve gücünü arttırmıştır. Toprak / millet güvenliğini sağlar.