Osmanlı Devleti’nde XIX ve XX. yüzyılda meydana gelen darbeler devletin iç ve dış politikada güç kaybetmesine sebep oldu. İktidar değişikliği oldu, bu isyanların bazılarında hükümdar ya tahtını ya da hayatını kaybetti.
Balkanlar’daki milletler, Avrupalı devletlerin de desteği ile ayaklandı. Osmanlı Devleti ayaklanmaları bastırmakta zorlandı. Avusturya-Macaristan İmparatoru Bosna ve Hersek’in Avusturya topraklarına ilhak edildiğini ilan etti. Bu haberin duyulmasından bir gün sonra Bulgaristan bağımsızlığını ilan etti. Girit’in Yunanistan’a katıldı, Arnavutluk Osmanlı Devleti’nden ayrıldı.
Ordu siyasallaştı, askerlerin toplum üzerindeki denetimi arttı, asker vesayet dönemine girildi. Siyasi partilerin faaliyetlerine son verildi, çok partili hayata geçiş gecikti. Müdahalelerin en önemli toplumsal yönünü mağduriyetler oluşturdu. Her müdahale döneminde askeriye başta olmak üzere devlet kurumlarına yeni kadrolar atandı. Pek çok insan hayatını kaybetti ya da yaralandı veya malından, mülkünden, eşinden, ailesinden ayrıldı.