Osmanlı Devleti yönetim anlayışı ile Selçuklulardaki yönetim anlayışını karşılaştırınız

Osmanlı Devleti yönetim anlayışı ile Selçuklulardaki yönetim anlayışını karşılaştırınız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Osmanlı Devletinde yönetimin başında padişah bulunurdu. Padişahlara "Sultan, Bey, Hünkar, Hüdavendigar ya da Han" denirdi. Padişahların adlarına para bastırılır ve hutbe okutulurdu. Padişah, tek ve mutlak kişisel otorite ve devletin başıydı. Devletin yürütme, yasama ve yargı yetkileri doğrudan ya da dolaylı olarak tek elde bulunurdu. Osmanlı Devleti'nin de dahil olduğu tek başlı bu sisteme "mutlak monarşi" adı verilirdi.

Selçuklu Devleti'nde ülke toprakları hükümdar ailesinin ortak malı olarak kabul edilirdi. Bu nedenle ülke toprakları eyaletlere bölünmüştü. Eyaletleri hanedanın erkek üyeleri tarafından yönetilirdi. Hükümdarlarına "Sultan" adı verilirdi ve devletin mutlak egemeni kabul edilirdi. Sultan yüksek yargı kurullarına da başkanlık ederdi. Hükümdarların "danışman" adı verilen yardımcıları vardı. Selçuklu Devleti'nde merkezi örgütlenme söz konusuydu.

  • Hakimiyetin kaynağı ilahidir. Şerî ve örfî hukuk geçerliliğini
  • İlk Türk İslam devletleri: Hükümdar; saray, hükûmet ve ordunun da başıydı. Sultan ünvanı kullanılırdı.
  • Osmanlı Devleti: Hükümdar; saray, hükûmet ve ordunun da başıydı. Padişah ünvanı kullanılırdı. Padişah yetkilerini yetkilerini Divan-ı Hümayun (Hükûmet) aracılığıyla kullanırdı.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri