XVII. yy Batı ve Doğu'da en geniş sınırlarına ulaşmış olan Osmanlı için duraklama devridir. Bu dönemde pek çok kurumda bozulmalar başlamıştır. Avrupa ise bu yüzyılda Rönesans ve Reform' u yaşamıştır.
Osmanlı bu dönem sınırlarına kadar ulaştığı İran ile mücadele etmiştir. 1603-1639 arası gerçekleşen savaşlar Kasr-ı Şirin Antlaşmasıyla son bulmuş bugünkü Türk İran sınırı büyük ölçüde çizilmiştir.
Lehistan ile de sorunlar yaşanmış II. Osman'ın Hotin Kalesini alıp 1621'de Hotin Antlaşmasını imzalamasıyla sonuçlanmıştır. Sonraki dönemde Lehistan'a Osmanlı himayesindeki ulusları korumak için savaş açılmış ve Lehistan barış isteyince Bucaş Antlaşması imzalanmıştır.
Osmanlı Venedik ilişkisi ise Girit'i almak için 24 yıl süren kuşatma başarıyla sonuçlanmıştır.
XVII yy içinde Rusya ile de mücadele eden Osman Rusya ile imzalanan ile resmi antlaşma olan Bahçeşehir Antlaşmasını imzalamıştır.
Avusturya ile geçen yüzyılın sonunda çıkan ve Osmanlı'yı zorlayan savaşlar bu yüzyılda Zivatorok Antlaşması (1606) ile son bulmuştur. Ama Avusturya'nın Osmanlı'ya bağlı Erdel beyliğinin iç işlerine karışmasıyla Osmnalı Avusturya'ya savaş açmış, 1662 yılında Uyvar kalesinin alınmasıyla Vasvar Antlaşması imzalanmıştır.
II. Viyana kuşatması da bu yüzyıl içinde olmuştur ama yeniçerilerdeki bozulma, disiplinsizlik ve Lehistan ile Almanya'nın Viyana'ya yardımıyla yenilen Osmanlı geri çekilmiş bu durum da Osmanlı'nın iyice güçsüz düştüğünü Avrupa'nın anlamasını sağlamıştır. Avrupa güçsüz düşen Osmanlı'ya saldırmak için Rusya, Lehistan, Venedik, Malta, Avusturya ve Macaristan' dan oluşan Kutsal İttifakı kurmuş ve Osmanlı ile 16 yıl süren savaşlar 1699'da Karlofça Antlaşmasının imzalanmasıyla son bulmuştur.
Osmanlı Devleti 17. yüzyılda aşağıdaki devletlerle mücadele etmiş ve savaşmıştır:
- İran
- Avusturya
- Lehistan
- Venedik
- Rusya