Osmanlı Beyliği’nin kurulduğu dönemde Anadolu ve çevresindeki jeopolitik durumu

Osmanlı Beyliği’nin kurulduğu dönemde Anadolu ve çevresindeki jeopolitik durum hakkında neler biliyorsunuz bu konu hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Anadolu da Moğolların egemenliği vardı. Trabzon’da bir Rum Devleti kurulmuştu. Marmara Bölgesi ve Trakya’da Bizans Devleti hakimdi. Anadolu Selçuklu devleti ise dağılmak üzereydi. Göçebe yaşamı sürdüren boylar daha çok Güney Anadolu'da, Toroslar'ın eteklerine ve Çukurova'ya yerleşmişti. Ege, Marmara ve Doğu Karadeniz'de Rumlar, Kayseri ve Sivas'ta Moğollar, Çukurova ve Doğu Anadolu'da Ermeniler yaşamaktaydı. Doğu Anadolu ve İran Bölgesi'nde İlhanlılar bulunmaktaydı. Anadolu’da buluna Türk beylikleri Türk birliğini kurmak için birbirleri ile mücadele ediyorlardı.

Osmanlı Beyliği, Selçukluların yıkılmasından ardından Anadolu’nun batısında kurulan bir beyliktir. Anadolu’nun diğer yerlerinde de çeşitli aşiretlere ait beylikler kurulmuştur. Anadolu coğrafyası o günlerde çok hassas bir dönemden geçerken, Bizans da gücünü korumaya devam ediyordu.

Osmanlı Beyliği kurulduğu dönemde Anadolu ve çevresindeki durum, diğer beyliklerin birlik ve varlık mücadelesiyle birlikte Batı Anadolu’da Bizans gücüne karşı Osmanlı Beyliği şeklinde bulunmaktaydı. Osmanlı beyliği, yüzünü Bizans’a dönerek diğer Anadolu beylikleri ile çatışma halinde olmamıştır. Bizans’ın zayıflaması ve güç kaybetmesi için uğraşmıştır, kısa sürede Rumeli tarafına da geçmiştir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri