Oryantiring nedir

Oryantiring nedir, kuralları nedir ve nasıl oynanır, temel kuralları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Oryantiring, harita yardımı ile yön bulmanın, zamana karşı yapılan bir spor. Farklı araz koşullarında yapılabilse de, ormanlık arazide kaplama tercih edilmektedir. Federasyonlar federasyonlar organizasyonu.

Türkiye'nin oryantiring

Türkiye'de oryantiring, 1970'lerden beri silahlı kuvvetlere bağlı kurumlar ve diğer kamu kurumları bulunmaktadır. 1999'da İstanbul ve Ankara'da halka açık oryantiring gruplar bulunuyor ve faaliyete başlamıştır. Türkiye'de resmi örgütlenme çalışması 2001 yılında başlamış ve 2002 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Dağcılık Federasyonu'na bağlı Oryantiring Asbaşkanlığı kurulmuştur. Asbaşkanlık 2004 yılında İzcilik Federasyonu'na bağlanmıştır. 2006 yılında bir Oryantiring Federasyonu'nda başarı kararı aldı, 28 Mart 2006 tarihinde İzcilik Federasyonu'nundan ayrılan Oryantiring, 19 Haziran 2006 tarihinde ölçü Oryantiring Federasyonu. 2006 yılının son dönemlerinde özerliğini isteyen Federasyon 2007 mart ayinda Birinci genel kurulunu yaparak özerk federasyon olmustur .

Oryantiring Kuralları

Oryantiringde sporcularda yarıştırmayı başarmışlardır. Kontrol noktalarında turuncu-beyaz bayraklar bulunur. Yarışmacılar bayrağın var. Bazı yarışmalarda zımba ve kontrol kartı yerine elektronik bir sistem de açılması. İki hedefin olduğu yol izleyeceğine yarışmacı kendi karar verir. Amaç hedefleri en kısa sürede ürettır. Tüm hedeflere ulaşamayanlar rehberi diskalifiye edilmiş. Yarışmacıların birbirini izlememesi. Yarışmacılar parkurlarında karşılaşsalar dahi birbirlerini izlemeleri.

Oryantiring Araçları

Harita : Oryantiring haritası, topografik haritanın üstüne bitki örtüsü, kayalar, küçük çukur ve tümsekler, kuru dere ve sel yatakları, su filmler, elektrik telleri, evler vb. unsurların işaretlenmesiyle oluşturulur. Ölçek çevirisi 1: 5.000 - 1: 25.000 lot olur. Eşyükselti eğrileri , arazideki iddiaların görünmesi ile ilgili 5 ila 25 metre sıklığında çizilir. Harita, yarışmayı düzenleyenler açısından hazırlanıyorarak sporculara yarışma sunuyor.

SI: Sporcular ellerindeki okuyucuları kontrol noktalarında okutarak bir sonraki hedefe giderler

Pusula : Haritanın doğru yorumlanması ve ihracata karşı çıkmadım. Gerek tecrübeli gerekse acemi sporcuların sadece harita ile oryantiring yapması mümkündür. Oryantiring pusulaları haritayla birlikte görünmesi için şeffaf tabanlı çalışmalar. Parmak pusulası tek elde harita ile taşınabilmesi için parmağa takılabileceği pusula tipidir.

Giyim: Kolay kuruyan sentetik kumaşlar tercih edilir. Kolları ve güvenliği bacakları çalı ve dikenlerden ekleminiz için uzun kollu tişört ve pantolon giyilir. Kanada gibi zararlı böceklerin ısırmasına karşı korunma. Çalı ve dikenlerden daha iyi korunmak için tozluk da kullanılabilir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri