Orta Çağ’da Batı’da, Yeni Çağ’da Doğu’da bilimin gerilemesinin nedenleri nelerdir

Orta Çağ’da Batı’da, Yeni Çağ’da Doğu’da bilimin gerilemesinin nedenleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yaşadıkları dönemlerdeki halkın durumu başa gelen padişahlar ve o dönemde yaşayan bilim insanları orta çağda batıda , yeni çağda doğuda bilimin gerilemesine yol açmıştır. 965-1039 yılları arasında yaşamış İbn-i Heysem ışığın kırınımı ile gözün yapısı konusunda çalışmalar yapmış ve görme olayını ilk açıklayan bilim insanı olmuştur. O zamana kadar ışığın gözden çıktığına inanılırken bu bilim dışı anlayış onunla değişmiştir. “İbn-i Heysem’in Optik Hazinesi” adıyla Latinceye çevrilen eseri Batı dünyasını 17. yüzyıla kadar etkilemiştir . İbn-i Sina (980-1037), Avrupa’da Avicenna (Avisenna) adıyla anılan Türk filozof ve hekimdir. İbn-i Sina iki yüzden fazla eser yazmıştır. Tıp üzerine yazdığı “Tıbbın Kanunu” ve bütün öğretisini kapsayan “Şifa” adlı eserleri Avrupa’da 17. yüzyıl ortalarına kadar okutulmuştur bu gibi olaylar da etkili olan bazı olaylardır.

Orta çağda Batı'da bilimin gerilemesinin nedenleri aşağıdaki gibidir;

1. Orta Çağda Batı'da dini fikirlerinin öğreti olması,
2. Roma İmparatorluğu’nun Hıristiyanlığı benimsemesi,
3. Orta Çağ’da Batıdaki okullar dini özellik taşıyan manastır ve katedrallerde bulunması,
4. Orta Çağ’da Batıdaki okulların doğru bilgilere ulaşmak yerine ahlaki ve dini konularda araştırma yapmaları,

gibi nedenler, Orta çağda Batı'da bilimin gerilemesinin nedenleri arasında yer almaktadır.

Yeni Çağda Doğu'da bilimin gerilemesinin nedenleri aşağıdaki gibidir;

1. Batı kilise egemenliğinden uzak kalıp bilimsel gelişmeler artmıştır fakat Doğu’da dini görüşler hayata egemen olduğundan bu bölgede bilim geride kalmıştır.
2. Batı’daki bilimsel gelişmelerin takip edilmemesi,
3. Sömürgecilik eylemlerinin Batılılar tarafından yapılması,
4. Rönesans ve Hümanizm gibi akımların gerçekleşmemesi,
5. Bilimin dini görüşler bakımından geliştirilmeye çalışılması,

gibi nedenler, Yeni çağda Doğu'da bilimin gerilemesinin nedenleri arasında yer almaktadır. Genellikle bilimin gerilemesine veya gelişememesine yanlış dini inançlar ve görüşler neden olmuştur. Bunun zararlarını o dönemde yaşayan halk ve kişiler görmüştür.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri