Ortaçağ Avrupası'nda feodalite dediğimiz derebeylik sistemi uygulanmıştır. Osmanlı Devleti'nde ise tımar sistemi dediğimiz toprak sistemi uygulanmaktadır. Tımar sisteminde, her kişi işlediği toprak karşılığında bir askerin bütün ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüydü. Bu sistem sayesinde askeri harcamalar azalmıştır. Ayrıca toprağını iki yıl üst üste ekmeyenin toprağı elinden alınmaktadır. Bu da tarımsal üretimin devamlılığını sağlamıştır. Tüm ülke toprakları hanedanlığın ortak malı sayılırdı. Tımar sistemi ile toprak verilince, o toprağı ekip biçme hakkı verilirdi, mülkiyeti değil.
İlk öncelikle feodalite bir toprak sistemi değil siyasal örgütlenme şeklidir.Osmanlı’da toprak sistemine gelince. Osmanlı da topraklar ikiye ayrılırdı:
- Devlet toprakları
- Özel mülk.
Devlet toprakları ise getirdiği gelirlere göre tasnif edilirdi. Bazı toprakların gelirleri doğrudan padişaha, bazılarının ki bürokrasi de ki bazı memurlara tahsis edilmişti. Fakat genel sistemin adı dirlik sistemidir. Buna göre çeşitli topraklar askerlere bırakılırdı. Askerler buradan elde edilen gelirle hem maaşlarını almış olurlar, hem güvenliği sağlarlardı.