Ödev cevabı kısaca,
Orhun Kitabeleri'ne göre Türk kağanları, güçlerini Tanrısal yetkiden, cübbeli kağan sembolizminden, hükümet yetkisinden ve aile soyundan almışlardır. Kağan, Tanrı'nın temsilcisi olarak kabul edilir, cübbesi ve hükümet yetkisiyle liderlik otoritesini simgeler, aynı zamanda aile soyu kağanın meşruiyetini güçlendirir.
Türk toplumunda Gök Tanrı inancı bulunmaktadır. Gök Tanrı inancı ile birlikte kut anlayışı edinilmiş ve yönetim hakkının hakana, kağana ilah tarafından verildiğine inanılmaktadır. Türk tarihi ve kültürü başta Orhun yazıtları olmak üzere Yenisey ve diğer yazıtlar sayesinde büyük bir ölçüde ortaya çıkarılmıştır. Türk yazıtlarına göre hakimiyet, Türk kağanlarına, hanlarına tanrı tarafından bir görev olarak verilmektedir.
Yazıtlara göre dünya hâkimiyeti, Tanrı tarafından Türk kağanlarına bir görev olarak verilmiştir
Yazıtlarda ilk Türk devletlerindeki egemenlik anlayışının ilahi kaynaklı olduğu anlatılmıştır. Kısaca Türk devletlerinde kağanlar gücünü Tanrı’dan almaktadır.
Orhun Yazıtlarında bu şu ifadelerle belirtilmiştir.
“Tanrı gibi gökte olmuş Türk Bilge Kağan’ı, bu zamanda oturdum.” ve “Türk milletinin adı sanı yok olmasın diye babam kağanı, annem hatunu yükseltmiş olan Tanrı, il veren Tanrı”