Bu açıklama doğrultusunda geri kalan elemanların tümünü organik olmayan kimya üstlenmiştir. Organik kimyanın uğraş alanı ise tektir bu alan da karbondur. Karbon bileşiklerinin sayısı 500 bini aşkın olduğundan organik kimyanın uğraş alanının çok geniş olduğu söylenebilir.
Organik kimya inorganik kimya ile kıyaslandığında organik kimyanın çok daha kapsamlı olduğu söylenebilir. Hidrokarbonlar, alkoller, aldehitler, ketonlar, eterler, asitler gibi pek çok madde özellikleri doğrultusunda sınıflanmış durumdadır. Her sınıfın farklı bir özelliği bulunmaktadır. Bunun sebebi ise molekül yapısının içinde yer alan özel atom grubudur. Her atom grubuyla şekillenmektedir. Karbon ve hidrojen zinciri ise maddelerin fiziki özelliklerini meydana getirmektedir. Organik birleşikler incelendiğinde bu birleşikler genel anlamda tepki göstermez. Elektriği iletebilme özellikleri de çok zayıftır.
Organik kimyada elektron veren ve alan atomların ortasında karbon yer almaktadır. Bunun için, elektron alıp verilmesini aynı kolaylıkla gerçekleştirmektedir.
Organik bileşiklerin iki formülü bulunmaktadır. Bileşik molekül yapısındaki farklı elemanların sayısını veren formül “kaba formül” olarak isimlendirilir. Elemanların birbirlerine bağlanışını da “yapı formülü” adı verilmektedir.
Organik kimya nedir
Organik kimya; en çok sayıda bileşik veren element olan karbonun bileşiklerini, bu bileşiklerin özelliklerini, tepkimelerini, bu tepkimelerin uyduğu kural, ilke ve yasaları inceleyen bilim dalıdır. Organik madde; moleküllerinde birbirlerine bağlanmış atomların yapıları düz veya dallanmış, zincir, siklik veya kafes benzeri bir iskelet şeklinde olabilir. Organik maddeler de buna göre çeşitli sınıflara (alifatik bileşikler ve aromatik bileşikler gibi) ayrılarak incelenirler.