Önemli buluşlar yapmış Türk-İslam bilginleri

Önemli buluşlar yapmış Türk-İslam bilginleri hakkında kısa bilgiler vereceğiz.

Cabir bin Hayyan, İslam’daki ilk mucitler arasında yer alır. Simyacılığın babası olarak bilinir. Altının eritilmesinde kullanılan Kral Suyu’nu bulmuştur. Tıp, astronomi, fizik, kimya, coğrafya gibi alanlarda önemli eserleri bulunmaktadır.
Kindi, Frekans analizini bulan Arap bilim adamıdır. Felsefeden matematiğe, fizikten kimyaya, psikolojiden tıpa ve müzikten astronomiye kadar pek çok eseri vardır.

Birûni, Dünyanın çapı ve çevresini ölçmeye yarayacak formülleri bulmuştur. Yaşadığı çağın en büyük matematikçisi ve geometricisidir. Bunun yanı sıra diğer fen ilimlerinde de önemli eserleri mevcuttur.
Dinaveri, İranlı Müslüman bilim insanıdır. Bilimin hemen her kolu ile ilgilenmiştir. Botanik (bitkiler) konusunda uzmandır. Yazdığı eserler yüzyıllar boyunca kaynak olarak gösterilmiştir. Pek çok bitkinin isim babasıdır.

Hârizmî, Irak doğumlu olan Harizmi sıfır (0) rakamını ve “x” bilinmeyeni kullanan ilk bilim adamı olarak tanınmaktadır. Matematik ve özellikle algoritma konusunda alimdir.
Nasîrüddin Tûsî, İranlı Müslüman bilim adamı Nasiruddin Tusi; fizik, matematik ve astronomi alanında eserler vermiştir. Kendi adı ile anılan “Tusi çifti”ni ve “günmerkezlilik” buluşları arasındadır.

El-Cezeri, Şırnak doğumludur ve Kürt olduğu kabul edilir. Fizik, matematik ve sibernetik alanında çalışmalar yapmıştır. İlk robotu yapan ve çalıştıran kişi olarak tarihe geçmiştir.
İbn-i Heysem, Arap fizikçi, matematikçi ve filozoftur. Gözün kısımlarını adlandırmış, göz ışın kuramını bulmuştur. Adıyla anılan “İbn-i Heysem’in Işık Kuramı” vardır.

Battani, Şanlıurfa Harran doğumlu Müslüman bilim adamıdır. Güneş yılını ölçen ilk kişidir. Sin x = a cos x eşitliğini bulmuştur.
Ömer Hayyam, İranlı şâir, matematikçi, yazar, filozof ve astronomdur. Celali Takvimi’ni oluşturmuştur. Pascal üçgenini asıl bulan kişi Ömer Hayyam’dır.

Ebu’l-Vefâ el-Bûzcânî, İranlı Müslüman matematikçi ve astronomi uzmanıdır. Pek çok ölçüm kendisinin buluşları ile yapılabilmiştir.
İbn Nefis, Kılcal damarları keşfetmiştir. Tıp başta olmak üzere bilimin hemen her alanı ile ilgilenmiştir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (17)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

SORU & CEVAP Haberleri