Omurgalı hayvan vücutlarının sırt bölgesinin içinde sinirler geçen, kemik ve kıkırdak dokudan oluşan omurgaya sahip olan canlılardır. Omurgalı hayvanlar kendi içlerinde de 5 farklı ana gruba ayrılmaktadırlar. Bunlar gruplar; kuşlar, sürüngenler, balıklar, kurbağalar (iki yaşamlılar) ve memelilerdir. Kendi içinde 5 gruba ayrılan omurgalı hayvanları, omurgalı hayvanlara örnekler vererek kendi başlıkları altında açıklayalım.
- Kuşlar: Güvercin, martı, leylek, kaz, tavuk ve penguen kuş türleri içinde omurgalı hayvanlara örnek verilebilir.
- Sürüngenler: Nil timsahı, su kaplumbağası, yeşil kertenkele, bukalemun
- Balıklar: İstavrit, orkinos, yunus balığı, çipura, alabalık, kambur balina
- Kurbağalar (iki yaşamlılar): Adından da anlaşılacağı gibi bu grupta sadece hem karada hem de denizde yaşayabilen kurbağalar yer almaktadır.
- Memeliler: Kanguru, fil, inek, keçi, tavşan gibi hayvanlar örnek verilebilir.
Omurgalı hayvanlar isimler açısından yüzbinlerce ve hatta milyonlarca şeklinde saymak mümkün. Ancak omurgalı hayvanları kategori ismi olarak ele almak daha doğru bir seçenektir. O yüzden memeliler, Kuşlar, balıklar, iki yaşamlılar ve sürüngenler ile beraber kurbağalar şeklinde ele alınır. Bu canlılar aynı zamanda kendi içerisinde geniş bir yelpazeye yayılmaktadırlar. Her biri değişik isimlerle anılır ve ortak özellikleri olarak omurgaları bulunur.
Omurgalı hayvanların ortak özellikleri
5 kategorik başlık altında incelenen omurgalı hayvanlar aslında hepimizin günlük hayatta adını sıklıkla duyduğu ya da karşılaştığı hayvanlardan oluşmaktadır. Omurgalı hayvanların hepsini kaplayan bazı genel özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler hem omurgalı hayvanların daha iyi anlanmasını sağlayacak hem de omurgalı hayvanların ortak özelliklerinden bahsedecektir. İşte o özellikler;
- Omurgalı hayvanların hepsinde vücutlarının sırt tarafında bir sinir kordunu bulunur.
- Dolaşım sistemleri kapalı sistemdir.
- Holozoik olarak beslenirler.
- Sinir sistemleri gelişmiştir.
- Balık ve kurbağalarda dış döllenme görülürken sürüngen, kuş ve memelilerde iç döllenme görülür.
- Vücutları çok tabakalı epitel bir doku ile kaplıdır.
- İskeletleri vücutlarının içerisinde bulunur.
- Boşaltım sistemleri böbrektir.