Günümüzde bir toplumun gelişmişlik düzeyini gösteren en önemli unsurların başında eğitim geliyor. Eğitim süresince doğru okul tercihinde, eğitim kalitesi, okulların sunduğu sosyal imkanlar kadar okul güvenliği de önemli kriterlerden biri. Sofra/Compass Group Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Cem Alakuştekin, okul güvenliği konusunda risklerin önceden belirlenmesi, gerekli önlemlerin alınması ve bunların uygulanma süreçlerinin çok önemli olduğunu belirtiyor.
Bir ailenin en değerli varlığını teslim ettiği okullardan en önemli beklentilerinden biri de güvenli bir ortam sunması. Gerek toplumsal olarak yaşanan olaylar gerekse güvenlik tehditlerindeki değişimler, okullarda tehdit olarak algılanan unsurları da dönemsel olarak değiştiriyor. Sofra/Compass Group Türkiye'nin koruma ve güvenlik hizmetleri sunan şirketi Euroserve Güvenlik A.Ş., okullarda oluşabilecek tehditlere karşılık sunduğu güvenlik hizmetleriyle hem öğrencilerin hem de ailelerinin gönül rahatlığıyla hareket edebileceği güvenli bir okul ortamı yaratıyor.
Sofra/Compass Group Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Cem Alakuştekin, okullarda güvenlik ekibin sorumluluğunu şöyle özetliyor; ''Güvenlik ekibinin sorumlulukları, okul yönetimi ve ailelerinde desteği ile okul içerisinde ve çevresinde öğrencilerin sağlıklı, huzurlu ve baskı altında olmadan rahat bir şekilde eğitimini yapması için ortamı hazırlamak ve idame ettirmektir. Bununla ilgili önlemleri güvenlik ekibi, okul yönetimi ve ailelerin de desteği ile sağlar. Ancak en önemlisi risklerin önceden tespit edilerek önlem alınmasıdır. Bu nedenle önce, gerekli analizler yapılır. Alınması uygun görülen tedbirler yönetimle paylaşılır. Yönetimin uygulama kararına göre sorumluluklar belirlenerek, uygulamaya geçilir.''
24 saat kamera kontrol sistemi ile takip önemli
24 saat esasına göre var olan kamera kontrol sistemi ile okul içi ve dışında oluşabilecek güvenlik risklerinin gözetlenmesi okul güvenliğinin sağlanması açısından büyük önem taşıyor. Tüm kamera kontrol sitemindeki görüntülerin server kapasitesine göre kayıt altına alınması ve saklanması, devriye görevi ile tüm sorumluluk sahasının dolaşılarak oluşabilecek olayların önlenmesi, kamera kontrol sistemi ile görülemeyen yerlerin sıklıkla devriyelerle kontrol edilerek olası olayların önüne geçilmesi açısından oldukça önemli.
Güvenliğin önemli bir ayağı "bilgi akışı"
Okul güvenliğinin sağlanmasının önemli bir ayağını bilgi akışı oluşturuyor. Bu çerçevede öğrencilere kişisel korunma tedbirlerinin anlatılması, okul dışı yaşamda güvenlik tedbirleri konusunda ana hatlarıyla bilgilendirilme yapılması büyük önem taşıyor.
Okul içi tehditler için de önlem alınmalı
Okul içerisinde öğrenciler arasında oluşabilecek husumet nedeniyle olayların başlamadan tespiti ve okul yönetimine anında bilgi verilmesi, öğrenciler arasında olası itiş kakışmaların bildirilmesi, okul içerisinde gruplaşmaların tespiti ve yönetime raporlanması, okul yönetimince istenmesi ve izin verilmesi halinde okul iç ve çevresinde istihbari faaliyetler yürütülmesi, belirlenen risk ve tespitlerin ilgili birimlerle (okul idaresi, güvenlik yetkilileri, kolluk birimleri, veliler) değerlendirilmesi ve alınması gereken önlemlerin yönetime bildirilmesi okul güvenliği konusunda atılacak adımların başında geliyor.
Okullara giriş çıkışlar kontrol edilmeli
Son yıllarda okul çevrelerinde oluşabilecek dış kaynaklı riskler okul güvenliği konusunu daha da ön plana çıkarıyor. Okul önünde seyyar satıcı, uyuşturucu satıcılarının, kötü amaçlı olabilecek kişilerin beklemesini ve bölgede faaliyet göstermesine engel olmak gibi önlemlerin alınması gerekiyor. Bu nedenle özellikle okullardaki giriş çıkışlarda alınacak güvenlik önlemleri de hayati önem taşıyor. Bu noktada alınması gereken temel tedbirler ise şu şekilde;
· Servislerin güvenlikli olarak tesis içerisine girişi sağlamak, servislerin okul çıkışı esnasında tüm servis araçların araç altlarının ve içlerinin aranması (patlayıcı, uyuşturucu madde ve ahlaka aykırı malzeme veya dokümana karşı).
· Servislerin kalkış saatinde, öğrencilerin toplu hedef gösterilmesinin önlenmesi. Trafiğe çıkışına kadar servis çıkışına refakat edilmesi ve trafiğe sağlıklı olarak çıkılmasının sağlanması.
· Servisleri kullanmayan ve kendi olanakları ile ulaşımı sağlayan öğrencilerin okul yönetimi tarafından verilmiş kartlarını kontrol edilerek yaya olarak okul dışına çıkmalarının sağlanması, izin verilmemiş öğrencilerin ferdi olarak çıkışının önlenmesi, ısrar edenlerin okul yönetimine bildirilmesi.
· Özel araçla sürücüler ile alınan öğrencilerin, okul yönetimi ve öğrenci ailesi onayı ile teslim alacak kişi adına düzenlenmiş fotoğraflı tanıtım kartı verilmiş kişiye teslim edilmesi.
· Okul tesisi içerisine girecek yetkili veya yönetimin onayı ile girişine müsaade edilen tüm gelenlerin (ziyaretçi, veli, iş takipçisi vb.) üst, çanta paket ve araçlarının iç ve bagajlarının aranarak kimlik kontrolü sonrası kayıt altına alınarak, kapı tipi dedektörle veya el dedektörü ile taranarak, içeriye girişine müsaade edilmesi.
Olağanüstü durumlar için koruma planları oluşturulmalı
Yangın, deprem gibi olağanüstü durumlarda oluşabilecek güvenlik sorunlarının önlenmesi için koruma planlarının oluşturulması okullarda alınabilecek tedbirlerin başında geliyor. Örneğin yangın esnasında öğrencilerin toplanma bölgesinde toplanması ve kontrollü olarak bölgeden ayrılmalarının sağlanması, kargaşa içerisinde öğrencilerin can ve ırz güvenliğinin sağlanması gibi unsurlar okullarda alınması gereken güvenlik önlemleri arasında yer alıyor. Okul çalışanlarına acil durum eğitim tatbikatı yaptırılması da güvenlik maddelerinden biri.
Okulunuzu seçtiniz, peki ne kadar güvenli olduğunu sorguladınız mı?
Günümüzde bir toplumun gelişmişlik düzeyini gösteren en önemli unsurların başında eğitim geliyor. Eğitim süresince doğru okul tercihinde, eğitim kalitesi, okulların sunduğu sosyal imkanlar kadar okul güvenliği de önemli kriterlerden biri.