Okula adaptasyon için ilk gün neden çok önemli?

Uzun bir yaz tatilinin ardından çocuklar ilk günler okula uyum sağlamakta sorun yaşayabiliyor.

Uzun bir yaz tatilinin ardından çocuklar ilk günler okula uyum sağlamakta sorun yaşayabiliyor. Yazın keyfi olan uyku, yemek saatlerini okullar açılmadan önce tekrar düzene sokmak, endişe yaşıyorsa bunun normal olduğunu anlatmak ve ilk gün mutlaka okulda olmasını sağlamak öğrencinin tatil sonrası okula adaptasyonunu kolaylaştırıyor.

Tatil boyunca doyasıya eğlenen, oynayan ve istedikleri aktiviteleri yapan öğrenciler için yaz sonu, okulların açılma zamanının yaklaşmasıyla birlikte endişe ve strese neden olabilir.

Okulların açılmasına az bir zaman kala velilere yardımcı olabilecek çeşitli önerilerde bulunan Doğa Okulları Ortaokul Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Merve Kuruhasanoğlu, ebeveynlerin çocuklarına okulların açılacağını sürekli hatırlatmasının, uyarılarda bulunmasının, çocukta okula hazırlanma sürecini kolaylaştırmak yerine endişe seviyesinin daha da artmasına yol açacağına dikkat çekiyor.

Çocuğunun okul dönemi geldiğinde buna hazır olması gerekiyor. Bunun için de yapılacak bazı küçük düzenlemeler oldukça fayda sağlar. Okul hazırlığını son güne bırakmamak bunlardan biri.

Yemek, Uyku, Televizyon Saatlerini Okula Başlamadan Önce Düzene Sokun

Yaz tatilinde canı istediği zaman yemek yiyen, uykuları geldiğinde yatağa giden çocuklar, okulun başlamasıyla birlikte bir sürü kuralla karşı karşıya gelince strese girer. Okula adaptasyonu güçleştiren bu durumu önlemek için, çocuğun yemek yeme, oda toplama, televizyon izleme ve uyku gibi ihtiyaçlarını okullar başlamadan öncedüzene sokmak faydalı olur.

Endişesini Anlayışla Karşılayın

Çocuk okula gitmek için ne kadar hevesli olursa olsun, yeni bir ortama gireceği için özellikle okulun ilk günü endişe duyması normaldir. Çocuk yaşadığı duyguları paylaştığında, küçümsenmemeli ve eleştirilmemelidir. Yaşadığı endişenin normal olduğu, diğer çocukların da bu konuda endişe duydukları anlatılmalıdır.

Ailelerin okulun ilk haftasına sarkan tatil planları yapmaması da önemli bir nokta. İlk gün çocuğun okulda bulunması çok önemli. Başlangıçta diğer çocuklarla benzer duyguları yaşadığını görmek çocuğu rahatlatır.

Okula Gitmeyi Pazarlık Konusu Haline Getirmeyin

Çocuk okula gitmek konusunda isteksiz de olsa bunun mümkün olmadığını belirtin. Ailenin, çocuğun bu durumu bir pazarlık konusu haline getirmesine izin vermemesi gerekir. Dersler ve okul konusunda çocuk asla kardeşleri ya da arkadaşlarıyla da kıyaslanmamalıdır. Kıyaslamalar çocuğun kendine olan güvenini yitirmesine ve başarısız olmasına sebep olabilir.

Çocuğu Öğretmenle Korkutmak Okuldan Soğuma Nedeni

Çocuk okulla ya da öğretmenle korkutulmamalıdır. “ seni öğretmenine şikâyet edeceğim” gibi sözler sonraki zamanlarda çocuğu okuldan soğutabilir.

Başarılarını Takdir Etmeniz Okulu Sevmesini Sağlar

Çocuğun, okulu sevmesi için onun başarıları takdir edilmelidir. Çocuklar için en önemli şey anne babalarının kendilerini sevmeleridir. Okuldaki başarı durumu ne olursa olsun, ders başarısı ile sevginin farklı şeyler olduğu ona hissettirilmelidir.

Her çocuğun okula alışma süresi birbirinden farklıdır. Okula uyum süreci yaklaşık olarak birkaç hafta sürebilir. Bu süre içerisinde yaşanan problemlerde Okul Rehberlik Servisine başvurulması faydalı olacaktır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

Rehberlik Haberleri