Okul Yönetimi ve Etkileşimli Liderlik

Hasan GÜNEŞ
Etkileşimci liderlik, verimlilik ve etkililiği etkileyen liderlik anlayışıdır. Etkileşimci liderlik, liderin takımı üyelerinin gereksinmelerini karşılayabilmesine bağlıdır.
 
Kuşkusuz, bu konuyla ilgili çok söylenecek çok husus bulunmaktadır. Okul yöneticileri, örgüt içinde oluşan informal grupların oluşumuna katkı sunmak durumundadır. Çünkü, sonuçta informal gruplar üyelerinin birtakım gereksinmelerini karşılamaktadır.
 
Öğretmenlerin oluşturduğu grupların bir gereksinmenin sonucu olarak doğduğunu kabul etmek zorundadırlar.
 
Bu gereksinmeler şunlardır:
 
a-İşbirliği
 
b- Sendikal faaliyetler
 
c- Kendini geliştirme istekleri
 
d- Okul yönetimi politikalarını tartışmalarına izin verme
 
e- Eğitimin genel sorunlarını birlikte tartışma
 
f- İşgören olarak öğretmenlik mesleği statüsünün önemsenip önemsenmediğinin tartışılması
 
g- Öğretme-öğrenme sürecinin etkililiği konusunda fikir beyan etme gereği
 
h- Etkili sınıf yönetimi ilkelerini tartışma
 
I- Öğretmen-veli; öğrenci- öğretmen arasındaki ilişkileri geliştirmeye yönelik düşünceleri tartışmak
 
Okul yöneticileri etkileşimci lider olarak okullarını yönetmek zorundadır. Aslında, öğretmenlerin oluşturdukları birtakım gereksinmelerin karşılanması, okul amaçlarının gerçekleştirilmesinde fırsat olarak değerlendirilmelidir.
 
Özellikle okul yöneticileri okullarda oluşan bazı gruplara, sıcak bakmadıkları bilinen bir gerçektir. Yine okul yöneticileri okul yönetimi politikalarına yönelik sıcak bakmadıkları bilinmektedir. Oysa bu yöndeki öğretmen eleştirileri okulları etkili kılmakta fırsat olarak değerlendirilmelidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.