Kısa cevap,
Okul meclisleri parlamenter meclisler gibi çalışır. Bir bakıma TBMM gibidir. Mecliste seçilen millet vekilleri gibi Okulda da seçim yapılarak okul temsilcileri, okul meclis üyeliğine seçilir.
İl, ilçe insan hakları kuralları başlıca görevleri insan haklarının korumasıdır. İnsan hakları ihlallerini veya bu konudaki ihlal iddialarını inceler. Bu iddialar üzerinde araştırmalar yapar. Böyle bir konu hakkında eğer ciddi bir somut delil bulursa bu konu ile ilgili valiliğe ve kaymakamlığı görüşlerini sunar tavsiyelere bulunur.
Kamu denetçi kurumları hukuka aykırı yürürlüğe giren yada uyarlanan kanunların hukuki müeyyideler ile karşılaşması durumunda yada iptal edilmesi durumunda hukuka aykırılıklarını tespit etmekle görevlidir.
Detaylı cevap:
Okul meclisleri öğrenci ve öğretmenlerden oluşur. Temsilciler sınıflardan seçilir ve okullarda başkanlar okul toplantılarına katılmak için görevlendirilir. Öğrencileri temsil ederek hareket eder. İl ve ilçe insan hakları kurulları, insan haklarına aykırı durumların tespit edilmesinde ve insan haklarının savunulmasında önemli başvuruları kabul etmekte ve aracı kurum olmaktadır. Kamu denetçiliği kurumu, kamuda yasalara uygun işlerin gerçekleşmesini sağlar.
Toplumda belli bir düzenin sağlanması, hukukun üstünlüğü ve işleyişinin devam etmesi için bazı kurum ve kuruluşların resmi olarak devreye girmesi ve temsilcilik iddiasında olması gerekir. Böylece toplumda barış ve huzur ortamı oluşur. Birlik ve beraberlik ortamı doğar. İnsanlar haklarını ve sorumluluklarını kavrar.
Demokratik sistemin taban örneklerinden olan okul meclisleri, öğrenci ve öğretmenlerin bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Her sınıftan birer sınıf temsilcisi seçilerek, sınıfların isteklerinin okul meclisinde dile getirilmesi sağlanır.
İl ve İlçe İnsan Hakları Kurulları, yaşam sürdüren insanların haklarıyla ilgili ihlaller olup olmadığını inceler ve olumsuzlukların tespiti durumunda, gerekli yasal mercilere giderek işlem yapar.
Kamu Denetçiliği kurumu ise, devlet tarafından çıkarılan yasaların kamu alanında uygulanıp uygulanmadığını kontrol ederek yasaların düzenli şekilde işlemesini sağlamakla mükelleftir.
Bu tür oluşumlar sayesinde, toplum içerisinde belirli bir nizamın ve düzenin sağlanması hedeflenmiştir. Her kuruluş, demokratik yöntemler çerçevesinde işleyişini sürdürerek insanların refah düzeyini arttırmayı hedefler.