Kaan Zenginli
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın "Okullarda hiçbir şekilde okul kayıt parası alınmayacak" uyarısına rağmen bazı devlet okulları velilerden bağış adı altında para talep etmeye devam ediyor. Öyle ki bazı devlet okullarının kayıt parası özel kolejleri yakalamış durumda. Örneğin Levent'teki bir ilkokul kendi ilçesinden olmayan bir öğrenciyi okula kayıt almak için 6 bin TL para talep ediyor. Parayı vermeyi kabul eden veliye ise bağış adı altında makbuz kesiliyor. Olası bir soruşturma durumda ise müdürün savunması "Biz para talep etmedik. Veli kendi rızası ile bağışta bulundu" oluyor. Bağış miktarı arttıkça öğrenci daha iyi sınıflara yerleşme imkanı buluyor. Ayrıca ikamet ettiğiniz bölge dışındaki okullara öğrenci kayıt ettirmek yasak olmasına rağmen, çoğu veli daha iyi devlet okullarına kayıt ettirmek için ikametini taşıyor.
Para tanıdıkla tahsil oluyor
Okul kayıt paralarının ise nereye harcandığı meçhul. Mecidiyeköy'de ikamet eden bir veli başından geçen kayıt parası hikayesini şöyle anlatıyor: "Kızım ilkokula yeni başlayacak. Ancak civarımızdaki okulların çok iyi olmadığını düşündüğümüz için Levent'te bir okula kayıt yaptırmak istedik. Ancak ikamet sınırlarımızdan dışarı çıkamadığımız için bu mümkün değil. Levent'teki okula daha önce ikamet taşıma yöntemi ile kayıt yaptıran tanıdıklarımız 6 bin TL karşılığında bu okula kayıt olabileceğimizi söylediler. Gittik görüştük ve yalnızca ikametimizi o bölgeye aldırarak kayıt işleminin tamamlanacağını belirttiler. Kayıt ücretini de tanıdıklarımıza verdik. Bu şekilde çocuğumuz okula kayıt oldu."
Yeni bir sisteme ihtiyaç var
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer konuyla ilgili STAR'a yaptığı açıklamada "Öğrenci kayıt ve kabuller de bağış adı altında para alınmasını doğru bulmuyorum. Milli Eğitim Bakanlığı bu noktada okulların hizmetli, güvenlik elemanı, temizlik malzemesi, kırtasiye, fotokopi, faturalar gibi masraflarının karşılanması için ödenek ayırmalıdır. Veli ile okul yöneticisini karşı karşıya getirmeyecek bir sisteme ihtiyaç vardır. Eğitim kurumlarının herhangi bir bütçesi yoktur. Okulların temel ihtiyaçları Bakanlık ve İl Özel İdaresi tarafından karşılanmaktadır. Temel ihtiyaçlar yakıt, elektrik, su ve donatım malzemelerinden ibarettir. Her okulda kadrolu yardımcı hizmetli personel bulunmuyor. Okul yöneticileri okulun temizliği için ücretli personel çalıştırılıyor. Bunun için gerekli kaynağın olmaması ve rutin giderlerin merkezi bütçeden karşılanmaması nedeniyle eğitim kurumları okul aile birlikleri aracılığıyla alınan bağış ile karşılıyor. Bu çözüm yolu hem geçici hem de suistimale açıktır. Onun için bakanlık eğitim yöneticileri ile velileri karşı karşıya getirmeyecek bir sistemi hayata geçirmelidir" diye konuştu.