Okul başarı puanları can yakacak

Turgay Polat

Gerek üniversite sınavında gerekse SBS'de okul başarı puanları kullanıyoruz.

 

Hatta bu puanın kullanımı konusunda yıllardır büyük tartışmalar sürüp gidiyor. Bütün tartışmaların temelinde de bu puanların objektifliği ve kullanılış şekliyle ilgili. Hatta ÖSYM o kadar çok üzerinde çalıştı ki son yayınladığı OBP hesaplama yönergesini anlayan çıkmadı. SBS'de kullanılan yıl sonu başarı puanı ise tam bir felaket hele hele bu yıl uygulanacak olan şekli tam mahkemelik. Bunların temelinde ne var biliyor musunuz? Kimse okulda verilen puanların objektif ve bilimsel olduğuna inanmıyor. Hâl böyle olunca da bu puanların kullanılması sürekli tartışılıyor. 
İşin en kritik tarafı ise bu yıl üniversite sınavında kullanılacak olan kısmı, tam bir komedi ama öğrenciler için önlem alınmazsa bu komedi drama dönüşecek. Kesintili 12 yıllık zorunlu eğitim yasasına Meclis'te bir madde eklenmişti. Maddeyle üniversite giriş sisteminin okul başarısını hesaplayan kısmını yani AOBP kaldırmayı ve OBP'yi yeniden düzenlemeyi amaçladılar. Geçen yıl uygulanması için harekete geçildi ama tepkiler üzerine YÖK uygulamayı bu yıla erteledi. ÖSYM 2013-ÖSYS kılavuzdaki değişik yayınlandı. 

NE BİLİME NE İSTATİSTİĞE
Değişikliği hatırlamanız açısından kısaca anlatayım; eski sistemde öğrencilerin okul puanları okulların puan verme işlemi birbirinden farklı ve subjektif olmasından dolayı yeni bir işlemi tutularak objektif bir ayarlama yapılıyordu. Böylece not şişirme, bol keseden not verme gibi eşitsizlikler çözülüyordu. Kısacası okulun notları şişirmemesi için istatistiksel ayarlamalar yapılıyordu. Örneğin bir okul notları şişirmişse ÖSYM bu okulun notlarını çan eğrisi sistemine göre düşürüyordu. Düşük olan okulu da yükseltiyordu. 
Şimdi bu değişti hem de ne değişiklik. Sistem o kadar kabaca ve istatistikten yoksun ki sormayın gitsin. Yeni okul başarı sistemi şöyle çalışıyor; öğrencinin 100'lük sistemde başarı puanı "5" ile çarpılıyor çıkan rakam da "0.12" ile çarpılıp öğrencinin sınav puanına ekleniyor. Bu bir felaket bu ne ölçme değerlendirme bilimine uyar, ne istatistiğe uyar. Bu tam bir rezalet, şimdi bir düşünün bir okul bütün öğrencilerine "100" tam puan verse bütün öğrenciler 500 OBP ve bunun karşısında tam puan olan 60 puan alıyor. Bunu engelleyen hiçbir şey yok. Daha basit anlatayım bir okulun birincisi 100 diğer okulun 90 ise, 100 olan 60 puan alıyor 90 olan 54 puan alıyor. 90 olan okulun birincisi "6" puan kaybediyor. Bu çok ciddi bir kayıp, dolayısıyla okul yöneticileri öğrencilerine düşük ya da yüksek not verdiğinde eski sistemde bu istatistikî yöntemlerle eşitlenirken şimdi tam tersi yüksek ve şişirilmiş not veren destekleniyor. İşin ilginci bunu engelleyen bir yaptırım da yok.

SBS'DE DAHA DA VAHİM
SBS'de durum daha vahim; öğrencilerin 6.sınıf notu, 7.sınıf notu, 8.sınıf notu toplanıyor ve SBS puanına ekleniyor. Yani 6.sınıf 100, 7.sınıf 100, 8.sınıf 100 ise 300 puan ekleniyor. Ama başka okulda 6.sınıf 90, 7.sınıf 90, 8.sınıf 90 ise bu öğrenciye de 270 puan ekleniyor. Aynı mantık düşük not veren okul öğrencisine zarar veriyor. Üstelik her öğrencisine 100 verse bunu engelleyen bir kural da yok. 
Kısacası her gün tartıştığımız sınavların o kadar güzel bir puan adaleti var ki bunu anlatmaya bile gerek yok. Ama okul başarı puanına bakar mısınız? Bu tam bir adam kayırmaca ve adaletsizlik kokuyor. Bunu hem MEB hem de YÖK hemen düzeltmelidir. Bu vebalin altından kimse kalkamaz günahtır. Bu çocukların hakkını yiyen bir sistemdir. Benim önerim okul başarısının ya tamamen devre dışı bırakılması ya da politikacıların değil bilim adamlarının yaptığı formüller kullanılmasıdır.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.