Ödev cevabı kısaca,
Öğretmenler, öğrencilerini yalnızca bilişsel alandaki gelişimlerinde değil duyuşsal alandaki gelişimlerine de katkı sağlamaktadır. Bir öğretmenin insanlara ve hayvanlara verdiği değeri öğrenci, gözlemleyerek öğrenir. Gözlem yaptıktan sonra o davranışları alır ve özümser. Bunun için öğretmenlerin davranış biçimleri, verdikleri tepkiler, dışarıdaki hayatları vb. öğrenciler için örnek teşkil etmektedir. Öğrencilerin her anlamdaki gelişimleri ve yasam tarzları hakkındaki fikirlerini de yine öğretmenler etkilemektedir.
Öğretmenler bir öğrencinin hayatında önemli bir yere sahiptirler. Okul bir insanın ikinci yuvası gibidir. Aileden sonra bir çok şeyi insanlar okulda öğretmenler sayesinde öğrenirler. Bu nedenle bir öğretmenler öğrencilerin kişilik ve sosyal gelişimlerine etkileri büyüktür.
Öğrenciler çoğu zaman anne babalarının yanında öğretmenlerini de kendilerine örnek olarak alırlar. Onun gibi davranırlar. Öğretmenlerinin söyledikleri sözleri çok önemserler. Hatta bazı aileler çocuklarına söz geçiremezken bu konuda öğretmenlerinden destek alırlar. Bir öğretmen öğrencisinin ilgi ve yetenekleri keşfedip onu yönlendirirse o çocuk sosyal açıdan gelişmiş bir birey olur.
Sonuç olarak yıllar sonra geriye dönüp baktığımız zaman okuldaki ne Türkçe ne matematik dersi aklımızda kalır. Fakat öğretmenlerimizin bize göstermiş olduğu olumlu veya olumsuz davranışları unutmayız. Bu nedenle öğretmenlerimize, öğrencilerini hayata sağlıklı bir şekilde kazandırma adına büyük iş düşmektedir.
Öğretmenler öğrencilere sadece Türkçe, matematik, fen bilgisi gibi dersler vermekle kalmazlar. Aynı zamanda öğrencileri gerçek hayata hazırlanmalarını sağlar, onların kişiliklerinin gelişmesine yardım ederler. Öğretmen bu konularda ne kadar yeterliyse, öğrenciye de bu yeterlilik yansıyacaktır.
Öğretmenler sadece bu konularda yeterli olmamalı, davranışları ile de örnek olmalıdırlar. Çünkü öğrenciler örnek aldıkları kişi gibi olmaya çalışırlar, kendilerini bu yönde geliştirirler.
Bir öğretmen, öğrencilerine nasıl davranıyorsa, onlarla nasıl iletişim kuruyorsa, öğrenciler de o şekilde davranmaya başlayacaktır. Bu davranış tekrarları zamanla çocuğun kişiliğini şekillendirecektir. Öğretmenin iletişimdeki becerisi, öğrencinin sosyal olarak gelişimini de etkileyecektir.