Peki, öğrencilerin akademik performansını gerçekten neler artırıyor? Hürriyet Eğitim, dünyanın lider üniversite ve araştırma merkezlerinin öne çıkan araştırmalarını derledi.
İYİ TASARLANMIŞ SINIFLAR AKADEMİK BAŞARIYI ARTIRIYOR
İngiltere’de Salford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, ‘iyi tasarlanmış’ sınıfların akademik performansı artırdığını ortaya koydu. Ülkede 3 yıl boyunca 27 farklı ilkokulda, 153 sınıfta araştırmada yapıldı. Toplamda 3 bin 766 öğrencinin dahil olduğu araştırmada iyi hava kalitesi, uygun sıcaklık ve ışığın akademik performansı artırdığı tespit edildi. Elde edilen sonuçlara göre bunlar doğru bir şekilde sınıflarda kullanılırsa, öğrencilerin öğrenmeleri yüzde 16 artıyor. Peki, iyi tasarlanmış sınıf ne anlama geliyor? Bu; ‘kişiselleştirme’, ‘doğallık’, ‘uyarım’ olarak üç ana ayaktan oluşuyor. Üniversitenin araştırmasına göre sınıflar soğumayacak düzeyde iyi havalandırılmalı, doğal ışık kullanılmalı, dışardan gelebilecek gürültü en az indirilmeli, öğrenciler sınıfı kendi kullanımlarına göre düzenleyebilmeli ve sınıf çalışmalarına göre sıkışık olmayan bir oturma düzeni oluşturulmalı.
ÖĞRENCİ MUTLUYSA ÖĞRENMEYE AÇIK
Harvard Üniversitesi’nde 2015’te sonuçları paylaşılan bir araştırmaya göre, mutlu öğrenci daha motive. Araştırma mutlulukla daha iyi ortalamalar arasında güçlü bağlantılar olduğuna işaret ediyor. K-12 düzeyinde yapılan analize göre, mutlu öğrenciler öğrenmeye daha açık hale geliyor. Aynı zamanda kendilerini okullarına daha ait hissediyorlar, öğretmen ve yaşıtlarıyla ilişkileri de daha iyi.
VİDEO OYUNLARI ÖĞRENMEYİ ARTIRIYOR MU?
Son yıllarda video oyunların özellikle ergenler üzerindeki etkisi konusunda birçok araştırma gerçekleşti. Bunlarla haşır neşir olan öğrencilerin bilişsel becerilerinin ve akademik performansının nasıl etkilendiği konusunda zaman zaman kafa karıştırıcı sonuçlara ulaşılıyor. 2014’te Strasbourg Üniversitesi ve Fransa Milli Eğitim Bakanlığı’nın, yaş ortalaması 14.5 olan, 27 bin 9’uncu sınıf öğrencisiyle yaptığı araştırmada video oyunu oynayanların bilişsel beceri ve okul notları arasında neredeyse hiçbir ilişki kurulamadı. Sadece bazı öğrencilerde çok küçük bir fark ortaya çıktı. Ancak İngiltere’de Bristol Üniversitesi öncülüğünde, sonuçları 2016’da paylaşılan bir araştırmada sinir bilimciler, video oyunların öğrenmeyi nasıl artırabileceği sorusuyla yola çıktı. Sonuçta video oyunlarının beyindeki hafıza bölümünü etkilediği keşfedildi. Hafızayla akademik performans arasında ise açık bir ilişki söz konusu.
DAHA ÇOK AĞAÇ, DAHA ZEKİ ÇOCUKLAR
California Berkeley, Pompeu Fabra ve UCLA gibi birçok üniversiteden araştırmacıların 2 bin 623 çocuk üzerinde yaptığı çalışmada; ‘yeşil’in çocukların hayatındaki önemini gösteren ilgi çekici sonuçlara ulaşıldı. Bilim insanları öncelikle çocukların evlerinin etrafında, okul yollarında ve çevresindeki yeşil alanları ölçtü. Sonuçta, okullarının çevresinde yeşil alan olan çocukların bellek ve dikkatlerinin daha fazla ilerlediği tespit edildi. Üstelik çocukların sosyoekonomik durumuna göre bu bulgularda bir değişiklik de ortaya çıkmadı.
İYİ OKUL İKLİMİ, BAŞARILI ÖĞRENCİLER
Güney California Üniversitesi’nden araştırmacılar çoğunluğu ABD’de olmak üzere 78 okulu inceledi. Amaçları olumlu bir okul ikliminin, çocukların başarısı üzerindeki etkisini tespit etmekti. Beklenildiği gibi olumlu iklim, öğrencilerin akademik başarısını artırdı. Ayrıca araştırmada ilgi çekici bir başka bulguya daha ulaşıldı. Kendilerini okula ait ve güvende hisseden yoksul öğrenciler, diğer sosyoekonomik durumdakilere göre daha başarılı oluyor. Okul iklimi, eğitim uzmanları tarafından kısaca eğitim kurumunun ‘karakter ve kalite’si olarak tanımlanıyor. Öğrenci, öğretmen, veli ve okul yöneticileri gibi eğitim paydaşlarının kendi kurumlarını nasıl algıladıkları onu etkiliyor. Öğrencilerin okula karşı aidiyet hisleri, öğretmenlerin mesleki tatminleri ve yaşadığı zorluklar gibi birçok farklı algıyı ölçüyor.