Öfkeyi kontrol etmenin 7 yolu

Kime veya neye, niçin öfkelendiğinizi düşünün: Mesela; görünürde Ahmet’e kızabilirsiniz ama esas sebep; Ahmet’in geç gelmesi nedeniyle işlerin aksamasıdır.

Karşınızdakine hemen cevap vermeyin: Onu dinleyin ve anlamaya çalışın. Ne düşündüklerini öğrenin.

‘Asla’, ‘Her zaman’ gibi sözcükler kullanmayın: Öfke uyandıran bu cümleler haklı olduğunuzu düşündürür. Durumla ilgili bir önyargıyı baştan ortaya koyduğunuz için problemin çözümüne de katkıda bulunmaz.

‘Eyvah!’, ‘Her şey mahvoldu,’ ‘Felaket’, ‘Rezalet’ gibi yorumlarda bulunmayın: ‘Bu durum beni bunalıma sürüklüyor. Ancak öfkelenerek bu durumdan çıkamam’ diyerek kendinize telkinde bulunun.

Derin nefes alıp verin, sakinleştirici durumları gözünüzden geçirin: Diyaframdan derin bir soluk alın; soluğunuzun karından geldiğini hayal edin. Kendinize ‘Sakin ol,’ ‘Rahatla’, ‘Aldırma’ gibi sakinleştirici ve yatıştırıcı sözcükleri yavaşça tekrarlayın. Geçmişte yaşadığınız güzel anılarınızı hatırlayın.

Soruna değil, çözüme odaklanın:Sorunla nasıl baş edeceğinizi ve en az zararı görecek şekilde bu durumdan sıyrılabileceğinizi düşünün.

Suya temas edin ve o ortamdan bir süre uzaklaşın: Abdest alabilirsiniz. Mekanı değiştirerek de zihninizin dağılmasını sağlayabilirsiniz.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

EĞİTİM Haberleri