Soru : Nükleik asitlerin keşif sürecinde görev alan bazı bilim insanlarının yaptıkları çalışmaları kısaca özetleyiniz.
Cevap : Nükleik asitlerin keşfi içerisinde yer alan bilim adamları Johannes Friedrich Miescher, Frederick Griffith, Oswald Avery ve arkadaşlarıdır.
Johannes Friedrich Miescher, akyuvar hücrelerinde ve som balıklarının sperminde fosforca zengin, karbon, azot ve hidrojen içeren organik bileşikleri buldu. F. Miescher bu yapılara çekirdeğin içerisinde bulduğu için ‘çekirdek asitleri’ ismini vermiştir. Ancak bugün bilindiği gibi nükleik asitler sadece çekirdeklerde değil hücrenin diğer kısımlarında da bulunur.
Griffith deneyi memeli hayvanlarda zatürre hastalığına neden olan Streptococcus pneumoniae bakterisiyle gerçekleştirilmiştir. Griffith deneyinde S tipi ve R tipi bakteriler farelere enjekte edilmiştir. Patojenik ve hastalık yapan kapsüllü S tipi bakteriler ısıtılarak öldürüldükten sonra, canlı olan R tipi (hastalık yapmayan) bakteriler ile karıştılıyor ve daha sonra elde edilen bu karışım bir fareye enjekte ediliyor. Enjekte edilen bu karışım sonucunda beklenilen tablonun aksine fareler yaşamını yitiriyor. Griffith deneyinde ölü olan patojenik S tipi bakteriler ile canlı olan ve hastalık yapmayan R tipi bakteriler arasında transformasyon olayının gerçekleştirdiği sonucu ortaya çıkmaktadır.
Oswald Avery ve arkadaşları, griffith deneyinde kullanılan patojen S tipi ile bakterileri ısıtarak öldürmüş ve daha sonra bakterilerin yapısı içerisinde yer alan kimyasal madde gruplarını saflaştırmayı denemiştir. Isıtılarak öldürülen patojenik S tipi bakterilerin saflaştırılan kimyasal madde grupları ayrı ayrı R tipi bakterilere enjekte edilmiştir. Bu deneyle transformasyonu sağlayan madde tespit edilmeye çalışılmıştır. S tipi bakterilerin DNA’sı R tipi bakterilerden elde edilen karışım fareye enjekte edilmiş fare hastalıktan ölmüş. Oswald Avery ve arkadaşları devam ettirdikleri deneylerin ve çalışmalarının sonucunu genetik bilgiyi taşıyan molekülün DNA (deoksiribo nükleik asit)olduğunu açıklamışlardır.