Nüfusun büyüklüğüne göre kırsal yerleşmeler nelerdir

Nüfusun büyüklüğüne göre kırsal yerleşmeler nelerdir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Nüfusun büyüklüğüne göre kırsal yerleşmeler nelerdir

Ödev cevabı kısaca : Nüfusun büyüklüğüne göre kırsal yerleşmeler köyler, kasabalar, belde ve bucak merkezleri ile köy tüzel kişilikleridir.

Kasaba, genellikle 2000 ile 10,000 arasında nüfusa sahip, tarım ve hayvancılığa dayalı ekonomik faaliyetlerin yoğun olduğu yerleşim birimleridir. Küçük çaplı ticari faaliyetlerin yanı sıra atölyeler ve belediye hizmetleri de bulunur. Köy ise nüfusu 2000'den az olan ve ekonomisi genellikle tarım ve hayvancılığa dayanan yerleşim birimleridir. Köylerde ortak kullanım alanları bulunur ve köyden küçük yerleşmeler, tek mesken ile köy arasındaki yerleşmelerdir.

Bu yerleşmelerin ortaya çıkmasının nedenleri şunlardır:

  • Devlet arazilerinin toprağı olmayan ailelere verilmesi
  • Arazinin engebeli olması
  • Tarım arazilerinin yaşam alanlarına uzak olması
  • Hayvanları otlatma alanlarının sınırlı olması
  • Aileler arasında anlaşmazlık olması vb.

Köyden küçük yerleşmeler geçici ya da sürekli yerleşme özelliği gösterir. Yayla, kom, ağıl, oba, dam, dalyan geçici yerleşme; çiftlik, mahalle, mezra ve divan sürekli yerleşmedir. Ancak geçici yerleşmeler, zamanla sürekli yerleşmelere dönüşebilir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri