Nöron çeşitleri

Nöron çeşitleri ve görevleri nedir, duyu nöronları (afferent nöronlar), ara nöronlar (İnternöronlar) ve motor nöronlar (Efferent nöronlar) hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Nöronlar fonksiyonlarına göre üç şekilde sınıflandırılır:
1. Duyu nöronları (Afferent nöronlar): Duyu organlarından veya diğer organlardan gelen koku, tat, ses, basınç, ağrı gibi uyarıları dendritleriyle alarak merkezî sinir sistemine (beyin veya omurilik) taşır.
2. Ara nöronlar (İnternöronlar): Merkezî sinir sistemine ait hücrelerdir. Duyu nöronlarından gelen uyarıları alır ve değerlendirir. Değerlendirme sonucu oluşturdukları cevabı da motor nöronlara iletir.
3. Motor nöronlar (Efferent nöronlar): Merkezî sinir sisteminden aldıkları cevabı tepki verilecek organa (kas, salgı bezleri vb.) ileten götürücü nöronlardır Uyarının nöronlar arasındaki ilerleyişi aşağıdaki gibi şematize edilebilir

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri