Sadece bilimsel değil tüm tarihi gerçeklikler ve matematiksel çıkarımlar da nesnel yargıya örnek olarak gösterilebilir. Örneğin ''1988 yılında doğmuş olan biri 2022 yılında 34 yaşında olacaktır.'' cümlesi nesneldir.
Nesnel yargı nedir
Herkesin hemfikir olduğu olgu ve tanımlar nesnel yargı olarak tanımlanır. Bu tür yargılar tartışmaya açık değildir.
Nesnel yargı örnekleri nelerdir
1- Tüm bilimsel tespitler ve yasalar nesnel yargıdır.
- Dünya hem kendi etrafında hem de güneşin etrafında döner.
- Türkiye'nin en büyük dağı Ağrı Dağı'dır.
- Suyun kaynama noktası 100 derecedir.
2- Gözleme dayalı tüm tespitler de birer nesnel yargıdır.
- Kediler dört ayaklıdır.
- Boyu 1.75 cm. olan bir kişi, boyu 1.68 olan bir kişiden daha uzundur.
Nesnel yargılar kişisel görüşlere ve yorumlara kapalıdır. Burada kullanılan düşünce ve ifadeler bilimsel ve tarihi bilgilere dayandırılmalıdır. Kişinin kendi düşüncesi, gözlemi ve duygusu yargıların için de kullanılmamalıdır. İstatistik veriler nesnel yargılar da sık sık kullanılır. Nesnel yargılar herkeste aynı anlamı çağrıştırmalıdır. Bu kapsamda nesnel yargılara örnek cümleler aşağıdaki gibidir:
- İklim sorunlarına yol açan nedenlerin başında küresel ısınma gelir. Küresel ısınma pek çok hayvan ve bitki türünün yok olmasına yol açmıştır.
- Şiir dörtlüklerle ve beyitlerle yazılan eserlere denir.
- Türkiye'de Barış Manço, Erkin Koray ve Cem Karaca Anadolu Rock'ın temel taşıdır. Yeni dönemde ise bu müziğin temsilcileri Haluk Levent ve Murat Kekilli'dir.
- Beslenme alışkanlıkların değişmesi ile birlikte hem çocuklar hem de yaşlılar için obezite büyük bir sorun haline gelmiştir.
- Melih Cevdet Anday, Oktay Rıfat ve Orhan Veli Kanık Türk Edebiyatında Garip akımının öncüleridir.
- Atatürk 1881 yılında Selanik'te doğmuştur. Annesi Zübeyde Hanım, babası ise Alı Rıza Bey'dir. Atatürk 1938 yılında hayatını kaybetmiştir.