Nesibe Aydın Eğitim Kurumları Uzmanları TEOG sorularını değerlendirdi!

Nesibe Aydın Eğitim Kurumları bugün yapılan TEOG ilk oturum sınavlarını değerlendirdi.

1. OTURUM: Türkçe – Matematik – Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

TÜRKÇE SORULARI
27 Nisan 2016 TEOG sınavının Türkçe bölümünün %70’ini (14 soru) anlam konuları; %30’unu (6 soru) ise dil bilgisi konuları ve edebî türler oluşturmaktadır. Geçen senelerde de MEB’in anlam konularına ağırlık verdiği bilinmekte olduğu için konu dağılımlarında beklenmedik bir durum söz konusu olmamıştır. Sınavdaki 6 sorunun (%30) kolay, 10 sorunun (%50) orta, 4 sorunun (%20) ise zor düzeyde olduğu belirlenmiştir. Daha önceki TEOG sınavlarında da benzer bir dağılım söz konusudur. Ancak, paragraf soruları ilk TEOG sınavına göre daha düşündürücü ve çeldiricisi daha kuvvetli nitelikte hazırlanmıştır. Dil bilgisi sorularında ise beklenmedik bir soru tipi yoktur. Sınav sorularında dikkat çeken bir diğer unsur ise görselli sorulara bu yıl da hiç yer verilmemiş olmasıdır. Sınavda beklenmedik herhangi bir soru şekliyle karşılaşılmamıştır. MEB’in İnternet sitesinde paylaşmış olduğu “Kazanım Değerlendirme Testleri” de sınav sorularıyla kazanım ve zorluk dereceleri açısından paralellik göstermektedir.

MATEMATİK SORULARI
27 Nisan 2016 tarihinde yapılan TEOG sınavının Matematik bölümünde kazanımlara uygun şekilde soru gelmiştir. Sadece, boyasız küp sayısının istendiği prizma sorusunun, 8. sınıf kazanımlarıyla örtüşmediği, öğrencinin genel yeteneğini ölçen bir soru olduğu görülmüştür. Soruların zorluk dereceleri önceki yıllardaki TEOG sınavlarına göre arttırılmıştır. Sınavda hatalı bir soruya rastlanmamıştır.

Matematik bölümünde soruların % 50’si (10 soru) kolay, % 35’i (7 soru) orta ve % 15’i (3 soru)
zor düzeyde olduğu görülmektedir.

Bilgi düzeyindeki sorulara ek olarak yetenek düzeyinde de soruların olduğu gözlenmiştir. Ağırlık olarak geometrik cisimlerden daha fazla soru sorulduğu görülmüştür. Diğer kazanımlardan eşit sayıda sorular sorulmuştur. MEB’in İnternet sitesinde paylaşmış olduğu “Kazanım Değerlendirme Testleri ve Deneme Sınavları” da sınav sorularıyla kazanım ve zorluk dereceleri açısından paralellik göstermektedir. Matematik sorularının belirleyiciliği önceki TEOG’larda olduğu gibi bu TEOG’da da öne çıkmıştır.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
27 Nisan 2016 TEOG sınavının Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları müfredata ve kazanımlara uygun, kaliteli sorulardan oluşmuştur. Bilgiyi kullanmayı gerektiren anlaşılır ve çoğunlukta nitelikli sorular sorulduğu gözlemlenmiş ve geçen yıla göre daha kolay ve anlaşılır sorulması dikkat çekmiştir. 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının, %35’i (7 soru) Hazreti Muhammed’in Örnek Ahlakı, %25’i (5 soru) Kurban, Hac, Zekat, Sadaka, Yardımlaşma ve Dayanışma, %15’i (3 soru) Evrenin Yasaları, %15’i (3 soru) Kur’an’ın Bilgiye ve Akla Verdiği Değer, %10’u ise (2 soru) Kötü Alışkanlıklar ve Kurtulma ünitelerinden sorulmuştur. 9 soru kolay, 7 soru orta, 4 sorunun ise zor düzeyde olduğu görülmüştür.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

MEB Haberleri