Namaz ibadetinin dinimizdeki önemini ayet ve hadislerle açıklayınız

Namaz ibadetinin dinimizdeki önemini ayet ve hadislerle sizlere kısaca açıklamaya çalışacağız.

İslam dininde namaz İslam'ın 5 şartından biridir .Yani namaz kılmak farzdır. Namaz, Allah'a bağlılığını ,sevgini ve ona karşı minnettarlığını göstermiş oluruz. Namaz dinin direği, cennet kapısının anahtarıdır. Namaz ile ilgili Hadis-i şeriflerde şöyle buyurulmuştur:

Namazın dindeki yeri, başın vücuttaki yeri gibidir.

Namazı düzgün kılmayanın diğer ameleri de kabul edilmez. Kıyamet günü ilk sorgu ibadet olacaktır. Namaz kılanın günahı ağaçtan dökülen yaprak gibi dökülür.

Allahü teâlâ buyuruyor ki, "Söz veriyorum ki, namazlarını vaktinde, doğru olarak kılana azap etmem, onu sorgu-suale çekmeden Cennete koyarım"

Allah'u teala cennet ile mücdelerken namaz kılmayan bir Müslüman olabilir mi? İşte namaz İslam'da bu kadar önemli bir yere sahiptir. Kısacası namaz doğru yol ve kurtuluştur.

Namaz ile ilgili hadis :

  • " İşin başı islam, İslamın direği namaz, en zirvesi ise Allah yolunda cihaddır. " (Tirmizi)
  • Hz. Muhammed (s.a.v.) bir gün sahabilerine, “Ne dersiniz? Birinizin kapısının önünde ırmak olsa, her gün orada beş kere yıkansa üzerinde hiç kir kalır mı? (Yanında bulunanlar) ‘Kir kalmaz.’ dediler. (Hz. Peygamber) “İşte beş vakit namaz da bunun gibidir, Allah onunla günahları siler.” buyurdu. Buhâri, Mevakıt, 6
  • “Bir Müslüman, farz bir namazın vakti geldiğinde güzelce abdest alır, rükû ve secdelerini de tam yaparak namazını kılarsa büyük günah işlemedikçe geçmiş küçük günahları affedilir…”Müslim, Tahâret, 7.

Namaz ile ilgili ayetler :

  • " Ey Muhammed! De ki: “Şüphesiz benim namazım da, diğer ibadetlerim de, yaşamam da, ölümüm de âlemlerin Rabbi ALLAH içindir.”
  • O’nun hiçbir ortağı yoktur. İşte ben bununla emrolundum. Ben müslümanların ilkiyim. " (Enam 162-163)
  • " (Ey Muhammed!) Kitaptan sana vahyolunanı oku, namazı da dosdoğru kıl. Çünkü namaz, insanı hayasızlıktan ve kötülükten alıkor. ALLAH’ı anmak (olan namaz) elbette en büyük ibadettir. ALLAH yaptıklarınızı biliyor. " (Ankebut 45)
  • " Namazlara ve orta namaza devam edin. ALLAH’a gönülden boyun eğerek namaza durun.
  • Eğer (bir tehlikeden) korkarsanız, namazı yaya olarak veya binek üzerinde kılın. Güvenliğe kavuşunca da, ALLAH’ı, daha önce bilmediğiniz ve onun size öğrettiği şekilde anın (namazı normal vakitlerdeki gibi kılın) " (Bakara 238-239)

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (20)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

SORU & CEVAP Haberleri