NÂFİLE İBÂDETLER
Nâfile ibadetler, bir mü’min için hayâtı ve kulluğu güzelleştiren amellerdir. Teheccüd, kuşluk gibi namazlar, Ramazan ayı dışında tutulan oruçlar, herkes ve her şey için yapılan her türlü iyilik, nâfile ibâdetlere örnek olarak verilebilir.
GENEL ANLAMDA İBÂDET
İslâm’a göre ibâdet kavramı, vakti ve şekli belirli olan ibâdetlerle sınırlı değildir. İnsanın Allâh’a karşı duyduğu sevgi ve saygının netîcesi olarak O’nun rızâsına uygun davranması da “genel anlamda ibâdet” olarak kabûl edilir.
İslâm’a göre Allâh’ın rızâsını kazanma niyetiyle yapılan her güzel iş ve davranış “sâlih amel” olarak nitelendirilir ve ibâdet sayılır. Allâh’ın hoşnutluğunu kazanmak amacıyla kişinin anne babasına iyi davranması, büyüklere saygılı olması, öğrendiği faydalı bilgileri arkadaşlarıyla paylaşması, güler yüzlü olması, yaşadığı yeri temiz tutması gibi davranışlar da ibâdet değeri taşımaktadır.
Aynı zamanda Allâh’ın yasakladığı yalan, gıybet, iftirâ, haksızlık, içki, kumar ve zinâ gibi kötülüklerden sakınmak da ibâdet kapsamına girer. Burada önemli olan bu amellerin Allâh’ın rızâsını kazanma niyetiyle yapılmış olmasıdır.