Mustafa Kemal’in Selânik Mülkiye Rüştiyesinden ayrılarak Selânik Askerî Rüştiyesine geçmesinin nedeni

Mustafa Kemal’in Selânik Mülkiye Rüştiyesinden ayrılarak Selânik Askerî Rüştiyesine geçmesinin nedeni nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Mustafa Kemal, Selanik'teki halasının yanına taşındıktan sonra Mülkiye İdadisine kayıt olmuştur. Bu okulda Arapça öğretmenliği yapan Kaymak Hafızdan sopayla dayak yiyince  annesi onu okuldan aldırdı. Mustafa Kemal, arkadaşının gittiği Askeri Rüştiyeyi çok beğeniyordu. Arkadaşına özenen Atatürk asker olmasını istemeyen annesinin karşı çıkmasına rağmen gizlice Selanik Askeri Rüştiyesinin sınavına girmiştir. Sınavı kazandığını öğrenen Atatürk 1893 yılında ama olan hocasından dayak yedikten sonra bu okuldan kendi isteğiyle ayrıldı.

  • Mustafa Kemal öğrenim hayatına annesinin yoğun isteği üzerine  Hafız Mehmet Efendi'nin mahalle mektebinde başladı. (1887)
  • Kısa zaman sonra babası tarafından alınarak Şemsi Efendi İlkokulu'na başladı. Burası batı tarzında eğitim veren modern bir okuldu. Burada okurken babası vefat etti. Sonrasında annesi ve kız kardeşiyle dayısının Selanik yakınlarında (Lankaza) kahyalık yaptığı çiftliğe gittiler. Burada çiftlik işlerinde dayısına yardım etti. Bir süre sonra yarım kalan eğitimini tamamlamak için Selanik'e halasının yanına geldi.  
  • Şemsi Efendi ilkokulunu bitirdikten sonra, Selanik Mülkiye Rüştiyesi'ne (ortaokul) kaydoldu. Burada okurken Kaymak Hafız isimli Arapça öğretmeninden haksız yere dayak yemesinden sonra bu okuldan ayılarak Selanik Askeri Rüştiyesi'ne geçti. (1894) Her ne kadar bu okuldan ayrılmasında dayak olayı bahane olsa da aslında Mustafa Kemal'in hayali asker olmaktı ve bu olay sayesinde hayaline ilk adımını atmış oldu. Çocukluğunda mahallesindeki askerleri görür, onların üniformalarına özenirdi. Biraz daha büyüdükçe memleketin haline idrak etmeye başlamış ve asker olma isteği iyice artmıştı.
  • Selanik Askeri Rüştiyesi'n de başarılı olmuş ve hem öğretmenleri hem   de arkadaşları tarafından sevilmişti. Bu okulda matematik öğretmeni yüzbaşı Mustafa Bey tarafından kendisine Kemal ismi verildi.
  • Burayı bitirdikten sonra sırasıyla 1896 da Manastır Askeri İdadisi (lise), 1899 da İstanbul Harp Okulu, 1902'de İstanbul Harp Akademisi'ne gitti. Başarılı bir eğitim hayatından sonra 1905 yılında Kurmay Yüzbaşı olarak mezun oldu ve ilk görev yeri olan Şam'da (Suriye) 5. Ordu'da göreve başladı.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri