İstanbul, Birinci Dünya Savaşı sonucunda İngilizler tarafından muhasara altına alınarak işgal edilmiştir. Mütareke yıllarında Milli Mücadele başlatılmıştır. Milli Mücadele sonucunda Osmanlı Devleti yıkılmış, yerine Mustafa Kemal önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur.
Türkiye Cumhuriyetinin başkenti, Osmanlı Devleti’nin başkenti olan İstanbul’un aksine Ankara olmuştur. İstanbul’un içinde bulunduğu sosyal, siyasal ve psikolojik sorunlarının millet nazarında olumsuz anlaşılmasının önüne geçmek ve Milli Mücadele’de Samsun, Amasya, Erzurum, Sivas ve Ankara ile devam edilen sürecin de devam etmesini sağlamak amacıyla İstanbul yerine Ankara olması uygun görülerek meclis tarafından kabul edilmiştir. Böylece Ankara başkent olmuştur.
Ankara, başkent için düşünülen illerden biriydi ve nitekim başkent de seçildi. Bu durumun altında yatan birkaç sebep var, şimdi bunları inceleyelim.
- Milli mücadele ruhunun Anadolu’da baş göstermesi ve Ankara’nın da Anadolu'nun öncü şehri olarak görülmesi
- Önceki yıllarda Ankara’ya düşmanların yaklaşmış; ancak asla girememiş olması
- Ülkenin fiziki haritası göz önüne alındığında daha çok ortada ve diğer illere daha eşit mesafede olmuş olması. Aynı şekilde demiryolları ve telgraf telleriyle daha geniş bir bölgeye hitap edilebiliyor olması.
- Fiziki şartlar dolayısıyla olası bir işgalin daha zorlayıcı olacak olması ve savunmanın daha rahat olması
- Meclisin Ankara’da kurulmuş olması, halkın güveniyor olması.