Bilim, herkes içindir. Çalışmayı ve araştırmayı seven ve bilim dünyasında herhangi bir alana ilgi duyan her insan "bilim insanı" olabilir. Müslüman insanlar arasında da bilime ilgi duymuş birçok insan yaşamıştır. Bu insanlardan bazıları da kimya bilimine ilgi duymuştur.
- Müslüman bilim insanları, nitrik asit, sülfirik asit, potasyum nitrat, alok ve bir çok kimyasal madde keşfetmişlerdir.
- Soda ile cam imalatı, renkli cam üretimi, bakırdan tunç eldesi, lehim, yapıştırma macunu gibi bir çok kimyasal madde üretmişlerdir.
- Cabir b. Hayyan aynı zamanda sitrik asit, asetik asit, tartarik asit ve arsenik tozunun mucididir.
- Aziz Sancar (d.1946) kimya alanında yaptığı çalışmalarla Nobel ödülü almıştır.
Şimdi kimya bilimine ilgi duymuş ve bu alanda çalışmalar yapmış Müslüman bilim insanlarına 3 kişiyi örnek olarak anlatacağım.
Cabir Bin Hayyan : Bugünden 1200 yıl kadar önce bir zamanda Harran Üniversitesinde rektörlük yapmıştır. Cabir Bin Hayyan, maddenin en küçük parçası olan atomda yoğun bir enerji olduğunu söylemiştir. Aynı zamanda Yunan filozofların aksine atomun da parçalanabileceğini ileri sürer. Hatta parçalanması hakkında şöyle bir ifadesi vardır : "Parçalanınca da öylesine bir güç meydana gelir ki, Bağdat’ın altını üstüne getirebilir. Bu Allah’ın kudret nişanıdır.” Atomun enerjisi hakkında çalışmalar yapmıştır.
Muhammed Bin Zekeriya : Daha çok bilinen ismi ile El - Razi 864 ve 925 yılları arasında yaşamıştır. Ona göre bir düşünürün kimya bilmiyor olması imkansızdır. Hücreler ile ve hastalıkların tedavisi ile ilgilenmiştir. Aynı zamanda ruh ve sinir hastalıkları ile bilimsel anlamda ilgilenen ilk insan olmuştur.
Aziz Sancar, (d. 8 Eylül 1946, Savur) Türk akademisyen, biyokimyager, moleküler biyolog ve bilim insanı.