Bugünden yüzyıllar önce İslamiyet'in yoğunlukta yaşandığı Doğu topraklarında hüküm süren devletler, bilime büyük önem vermişlerdi. Dönemi hükümdarları, bilim ile ilgilenen insanlara ellerinden gelen tüm olanakları sağlamak için çaba göstermişlerdir. Coğrafya, doğuda büyük ilgi gören bir konuydu.
Müslüman bilim insanları arasında coğrafya ile ilgilenmiş, bu alanda çalışmalar yapmış kişilere birkaç tane örnek verelim.
Bu bilim insanları arasından bir tanesini kısaca öğrenelim.
İbn Sina, 980 yılında Buhara'da doğmuştur. Çağının çok daha ilerisinde düşünebilen bir beyni vardır. Öyle ki onun oldukça düşük bir teknoloji ile ortaya koyduğu fosiller hakkındaki düşüncelerini, kendisinden 500 yıl sonra Leonardo Da Vinci kanıtlamıştır. Isı ve gaz basıncı hakkında yaptığı çalışmaların yanı sıra, suları temizlemek üzerine çalışmalar da yapmıştır. Aynı zamanda içme suyunun insan vücudundaki sağlıksal etkilerini de araştırmıştır.
- Piri Reis ve Seydi Ali Reis haritalar çizmişlerdir.
- el-Avf -pusula nın icadı ederlerinde vardır
- İstahrî – eserinde tüm kıtaların renkli haritaları bulunmaktadır.
- Buruni – Dünyanın döndüğünü ilk bulan bilim adamı ümit burnu, Amerika ve Japonyanın varlığından bahseden ilk bilim adamı.
- Hasan Bin Musa : ( – ) Dünyanın çevresini ölçen, üç kardeşler olarak bilinen üç kardeşten biri..
- Hazini : ( 6 – 7 yüzyıl ) Yerçekimi ve terazilerle ilgili izahlarda bulunan bilgin.
- İbni Macit : ( 15 yüzyıl ) Ünlü bir denizci ve coğrafyacı. Vasco da Gama onun bilgilerinden ve rehberliğinden istifade ederek hindistana ulaştı.
- İstahri : ( 10 yüzyıl ) Minyatürlü coğrafya kitabı yazan bilgin.
- İbn Batuta: jeopolitik ve siyasi coğrafya bililerine yer vermiştir.