Namazda huşuyu sağlayabilmek adına öncelikle kılınacak namaz için gönüllü olmak, yani namazı içimizden gelerek kılmak gerekmektedir. Zoraki, gönülsüz, adet yerini bulsun diye kılınan namazda huşu sağlamanın imkanı yoktur. Namaz boyunca namazdan başka hiçbir şey düşünmemek (örneğin hayatımızdaki dertleri veya yapılacak şeyleri), Allah'ın huzurunda olduğumuzu unutmamak ve Allah'a olan bağlılığımızı sunmak için namaz kıldığımızı aklımızdan çıkarmamak, huşu sağlamak için gereken şeylerdir.
Huşu içinde namaz kılmak, namaz kılarken kalbimizin huzurlu olmasıdır; yani namazı bir görev olarak kılmak değil, tüm benliğimizle huzur ve mutluluk içinde kılmaktır.
Namazda huşu sağlayabilmek için;
- Namazı huşu içinde kılınmalıdır.
- Namaz kılarken secde, rukü gibi farzları yerine getiriyorsak huşu ihlas gibi farzları da yerine getirmeliyiz.
- Namazın ruhu huşudur.
- Helal yemek kazanç elde etmeliyiz.
- Abdest alırken Allah'ın karşısına çıkacak şekilde düzgünce almak.
- İftitah tekbiri getirmeliyiz.
Kur’an-ı Kerim’de huşû ile namaz kılmak, müminin ayırıcı niteliklerinden biri olarak zikredilir (Mü’minûn, 23/2). Resûlullah (s.a.s.), “Namaz gözümün nuru kılındı.” (Nesâî, İşretü’n-nisa,1; Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, XIX, 305) buyurarak namazın özel durumuna işaret etmektedir. Namazda huşû; dikkati dağıtacak dış etkenlerden uzak olup kalbin Allah’a bağlanabilmesi ile gerçekleşir. Kişinin iç dünyasında yaşadıkları, düşünceleri namazındaki huşûunu etkiler ve davranışlarına da yansır. Bu sebeple namaz kılarken kişi Allah’ın huzurunda bulunduğunun bilincinde olmalı, zihin ve gönül dünyası ile namaza yönelmeli; sağa sola bakmak, elbisesiyle oynamak ve ta’dîl-i erkâna riayet etmemek gibi hâl ve hareketlerden kaçınmalıdır. Okuduğu sûre ve zikirlerin anlamına odaklanmaya çalışmalıdır. Bunun yanında namazda iken akla gelen harici düşüncelerin peşine düşmemeye ve Rabbinin huzurunda olduğunu hatırlayarak zihnini toparlamaya gayret etmelidir.