Ayşegül Kahvecioğlu
Balıkesir İdare Mahkemesi, 2008'de okul müdürü olarak görev yaparken yazılı görevde yükselme sınavına girmeden şube müdürü olarak atanan 2 öğretmenin atamalarını 6 yıl sonra iptal etti. Mahkeme, verdiği kararda, okul müdürü olarak görev yaparken il milli eğitim şube müdürlüğüne atananların atandığı görevin üst görev olduğu, dolayısıyla görevde yükselme sınavına girmeleri gerektiğinin açık olduğunu belirterek, işlemi hukuka aykırı buldu. Mahkemenin bu kararı, geçtiğimiz nisan ayında sadece sözlü mülakatla göreve getirilen bin 709 yeni şube müdürünün durumunu da tartışmalı hale getirdi.
Eğitim-Sen Balıkesir Şubesi, 2008'de okul müdürlüğü yaparken, duyuru yapılmadan ve yazılı görevde yükselme sınavına girmeden şube müdürü olarak atanan Haydar Aydın ve Dilaver Ayyıldız'ın atamalarının iptali için Balıkesir İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Dava dilekçesinde yapılan atamaların hukuka aykırı olduğu belirtilerek, "Duyuru yapılmadan atama yapıldığı kariyer ve liyakat ilkelerine aykırı işlem tesis edildiği" savunuldu ve işlemin iptali istendi.
'Yazılı sınava zorunlu'
Mahkeme, davalılardan, Balıkesir Merkez Sakarya İlköğretim Okulu Müdürü olan Haydar Aydın hakkında verdiği kararda, "Dava konusu olayda okul müdürü olarak görev yapmaktayken il milli eğitim şube müdürlüğü görevine atanan kişinin atandığı görevin üst görev olduğu, dolayısıyla görevde yükselme sınavına girmesi gerektiği açıktır. Bu durumda okul müdürü olarak görev yapan Aydın'ın görevde yükselme sınavına girmediği açık olup üst görev niteliğinde olan il milli eğitim şube müdürlüğü görevine atanmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamıştır" denildi. Kararda Danıştay 2. Dairesi'nin benzer bir uyuşmazlık hakkında verdiği 23 Mayıs 2013 tarihli karara da atıfta bulunuldu. Aynı mahkeme, şube müdürü Ayyıldız için de benzer bir karara imza attı. Böylece 2008'de yazılı sınava girmeksizin atamaları yapılan 2 şube müdürünün atamaları 6 yıl sonra iptal edilmiş oldu.
Kararda üye hakim Kadir Korkmaz karşı oy kullanırken, buna gerekçe olarak da Aydın'ın 6 yıla yakın süredir yerine getirdiği görevinden alınmasının "idari istikrar ilkesi" ile bağdaşmamasını gösterdi. Mahkeme kararına göre atamaları iptal edilen şube müdürlerinin eski görev yerlerine dönmesi gerekiyor.
Gözler nisanda atananlarda
Balıkesir Eğitim-Sen'in açtığı dava sonucu 6 yıl önce yapılan şube müdürü atamalarının iptali ile kamuoyunda dershane düzenlemesi olarak bilinen yasanın ardından yapılan şube müdürlüğü atamaları da farklı bir boyut kazandı. İdare Mahkemesi'nin karar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın "dershane" yasasının ardından geçtiğimiz nisanda yalnızca sözlü mülakatla atadığı bin 709 şube müdürü için de emsal teşkil edecek.
Balıkesir Eğitim Sen'in yapılan sözlü mülakatın genelinin iptali için açtığı davanın da önümüzdeki günlerde sonuçlanması bekleniyor.