Muhkem ve Müteşâbih ayetler ne anlama gelir

Muhkem ve Müteşâbih ayetler ne anlama gelir, Muhkem ayet ve Müteşâbih ayet nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Muhkem ayet: Anlamı açık, yoruma gerek olmayan, okunduğunda manası hemen anlaşılan ayet demektir.
Müteşabih ayet: Manasını anlamak için araştırmaya ve düşünmeye ihtiyaç olan ve farklı yorumlara elverişli olan ayetlerdir.

Muhkem ve müteşâbih, Kur'an'ın ayetleri için kullanılan birer sıfattır. Muhkem ve müteşabihin sözlük anlamları; Kur'an'ın lafızlarının ve manalarının sağlamlığını, kusursuzluğunu ve güzelliğini ifade etmektedir.[Hud, 1; Yunus, 1; Zuhruf, 4. ve Zümer, 23] Terim anlamları itibariyle Kur’an-ı Kerim'in ayetleri, muhkem ve müteşâbih olarak sınıflandırılmıştır.

Allah Teâlâ, Kur'an ayetlerinin bir kısmının muhkem, diğerlerinin de müteşâbih olduğunu şu ayetinde belirtmektedir:

"Sana kitabı indiren odur. Onun (Kur'an'ın) bazı ayetleri muhkemdir ki, bunlar kitabın esasıdır. Diğerleri de müteşâbihtir..." [Al-i İmran, 7]

Muhkem ayetlere misaller:

"Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz."[Maide, 90]

Müteşâbih ayetlere misaller:

"Rahman, arşa istiva etmiştir. " [Tâhâ, 5]

"Nihayet sur’a üfürülecek. Bir de bakarsın ki onlar kabirlerinden kalkıp koşarak Rablerine giderler." [Yasîn, 51]

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri