Mucize sözcüğünün anlamını sözlükten bulunuz.
Akıl yoluyla açıklanamayan, bu yüzden de Tanrısal bir güç tarafından yaratıldığına inanılan doğaüstü olay.
Peygamberlerin mucizeleri hakkında neler biliyorsunuz?
Hazret-i Îsâ’nın (a.s.) zamanında en makbûl ilim tıp ve hürmet edilip üstad sayılan en gözde insanlar da, hastaları iyi eden tabiplerdi. Bundan dolayı Hazret-i Îsâ’ya (a.s.), tabipleri bile âciz bırakan mûcizeler verildi: Âmâları görür hâle getirmek, ölüleri diriltmek gibi.
Hazret-i Mûsâ’ya (a.s.), yaşadığı devirde sihir sahasında çok ileri gidildiği için sihirbazları susturacak bir mûcize verilmesi de aynı hikmete binâendir.
Hazret-i Peygamber zamanında ise belâğat, fesâhat, talâkat ve edebiyat son derece revaçta idi. En imrenilen ve takdîr edilen insan, bu hususta şöhret sahibi olan kişiydi. Bu sebeple, Hazret-i Peygamber’e, bütün diğer mûcizelerine ilâveten ve bunlardan daha üstün olarak, insanları kıyâmete kadar âciz bırakacak Kur’ân-ı Kerîm mûcizesi lutfedilmiştir. Zîrâ mûcizelerin gâyesi, kitleleri tesir altına alarak şok tesiri icrâ etmek ve onların peygamberlere itaatini sağlamaktır.
Hazreti İbrahim, Babil Hükümdarı Nemrud tarafından ateşe atılmış ateş Allah’ın “Ey Ateş, İbrahim’e karşı serin ve zararsız ol” emrine uyarak onu yakmamıştır (el-Enbiya 21/58-69).
Hazreti Salih’in, Semud kavminin isteği üzerine bir deve getirmesi, Semud kavminin azarak deveyi kesmesi, buna karşılık yüce Allah’ın müthiş bir deprem ile onları yok etmesi. bu konusu şu ayetlerde bulabilrisiniz (eş-Şuara 26/141-158).
Hazreti Yakub’un oğlu Yusuf’un gömleğini kör olan gözüne sürmesi sonucu gözlerinin açılması (Yusuf 12/92-96).