Moleküler Biyolog canlı hücre içindeki malzemeleri (DNA, protein, enzim vb.), hücre yapısının işlevini ve hücreler arasındaki etkileşimi laboratuvar ortamında inceleyerek ortaya çıkaran kişidir.
Moleküler Biyologlar;
• Canlıları moleküler düzeyde (atom düzeyinde) inceler, tıbbı, biyolojik ve çevresel sorunlara çözüm getirici çalışmalar yapar,
• Tıbbi bozukluklara neden olan geni araştırarak, tanıda bulunur (genetik tanı yapılması),
• Hücre büyümesinin kontrol altına alınmasına yönelik çalışmaları yürütür,
• Genetik değişim üzerine araştırmalar yapar, Örneğin: Tarım alanında, daha büyük ve daha sağlıklı buğday türünün yetişmesinin sağlanması için tarımsal ıslah alanında çalışmalar yapabildiği gibi tıp alanında da çalışmalar yapar,
• Çevreye zarar veren faktörlerin giderilmesinde iyileştirici çalışmalar yaparak bilime sürekli yenilikler getirir.
Moleküler Biyolog olmak isteyenlerin fen bilimlerine ve matematiğe ilgili, bilimsel meraka sahip, araştırmacı, olaylar arasında neden-sonuç ilişkilerini ve bağlantıları kurabilen, belleği güçlü, ince ayrıntıları algılayabilen, yoğun dikkat gösterebilen, dikkatli ve sabırlı kişiler olması gerekir. Moleküler Biyologlar, laboratuvar ortamında çalışmaktadırlar. Çalışma ortamı kapalı olup ortamda kimyasal maddelerin yaymış olduğu koku vardır. Birinci derecede verilerle uğraşırlar. Araştırma yapılan konuya göre laboratuvarda gece geç saatlere kadar çalışma yapılması da söz konusudur.
Mesleğin eğitimi, üniversitelerin fen/fen-edebiyat fakültelerinin Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerinde verilmektedir.
Mezunlar, kamu ve özel sektörde, üniversitelerde sağlıkla ilgili bölümlerde, araştırma merkezlerinde, biyoteknoloji, tarım, ilaç ve kozmetik, adli tıp ve kriminoloji, su ürünleri, çevre koruma programları ile diğer ilgili alanlarda çalışabilir ve projelerde görevlendirilebilirler. Pedagojik formasyon programını başarıyla tamamlayanlar Tıbbi Laboratuvar Öğretmeni olarak da çalışabilirler.
Benzer Meslekler;
- Çevre Mühendisi
- Gıda Mühendisi
- Kimya Mühendisi