Mobilya imalatçısı ne iş yapar

Mobilya tasarımı ve üretimini yapanları tanımak ister misiniz? Ağaç ve ağaç ürünlerini kullanarak masa, koltuk, sehpa, sandalye, dolap gibi eşyalar ile, bina içi dekorasyonunda yer alan ve ağaç vb. malzemeden oluşan mobilyaları yapan ve tamir eden kişidir

Mobilya İmalatçısı, ağaç ve ağaç ürünlerini kullanarak masa, koltuk, sehpa, sandalye, dolap gibi eşyalarla bina içi dekorasyonunda yer alan ve ağaç vb. malzemeden oluşan sabit ve hareketli mobilyaları iş resmine uygun olarak yapan ve tamir eden kişidir.

Mobilya İmalatçısı;

• Yapılacak eşyanın projesini inceler, gerekli malzeme listesini çıkarır, maliyetini hesaplar ve sipariş eder,
• Gelen malzemenin, kullanılması ve denetlenmesi kolay olacak şekilde depolanmasını sağlar,
• Eşyanın modeline göre yapılacak parçaları belirler, parçaların şeklini ağaç malzeme üzerine çizer,
• Ahşap malzemeyi keserek, yontarak, oyarak parçaları yapar, yapılmasını sağlar,
• Parçaları, projeye uygun şekilde birleştirir, pürüzlerini düzeltir ve cilalar, varsa aksesuarları takar.

Bu mesleği yapacak kişilerin uzay ve şekil ilişkilerini görebilen, göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen, alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan, dikkatli kişiler olması gerekir. Mobilya İmalatçısı fabrika ve atölyelerde çalışırlar. Çalışma ortamı talaş tozları, cila ve vernik kokuları ile yüklüdür. Çalışırken ağır ağaç parçalarını kaldırmak, taşımak gerekebilir. Yapılan iş birinci derecede malzeme ve makinelerle ilgilidir. Mobilya imalatçısının zaman zaman diğer çalışanlarla iletişim kurması da gerekebilir.

Mesleğin eğitimi yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde ahşap teknolojisi alanı Mobilya İmalatı dalında kalfalık ve ustalık eğitimi şeklinde verilmektedir.

Mobilya İmalatçılarının çalışma alanı oldukça geniştir. Türkiye’nin her köşesine yayılmış küçük atölyelerden başlayıp büyük mobilya fabrikalarına kadar geniş bir alanda çalışabilirler, kendi iş yerlerini açabilirler. Askeri kuruluşlar, demiryolları gibi kamu kuruluşlarında da mobilyacı olarak çalışılmaktadır. Teknolojik gelişmeler her alanı olduğu gibi mobilyacılık alanını da etkilemektedir. Elektronik cihazlarla daha karmaşık ve küçük parçalar kısa zamanda ve daha kaliteli yapılabilmektedir. Bu da mobilya ürünlerinin çeşitlenmesine ve üretimin hızlanmasına neden olmaktadır. Ağacın yerini tutabilen ürünlerin geliştirilmesi ve bunun çeşitli kalıplarla kullanıma sunulması ise mobilyacılığı olumsuz etkilemektedir. Örneğin plastik sandalyeler, masalar, dolaplar bunlardan bazılarıdır. Gelecekte de bu yeniliklerin devam edeceği düşünüldüğünde meslek hem daha kolay ve seri yapılabilecek hem de yeniliklere uyum için alanı takip etmeyi gerektirecektir

Benzer Meslekler;

  • Ağaç Oymacısı/Ahşap Oyma İşçisi
  • Modelci (Ağaç)
  • Mobilya ve Dekorasyon Montaj İşçisi

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

Meslekler Rehberi Haberleri