Misakımillî’nin Kabulü (28 Ocak 1920) Ve Büyük Millet Meclisinin Açılması (23 Nisan 1920)
Amasya Görüşmeleri’nde açılması kararı alınan Mebusan Meclisi için ülke genelinde seçimler yapıldı. Anadolu’dan genellikle Müdafaa-i Hukuk yanlısı milletvekilleri seçildi. Erzurum milletvekili seçilen Mustafa Kemal, Mebusan Meclisi için seçilen milletvekillerini Ankara’ya çağırdı ve onlarla görüşmeler yaptı. Milletvekillerine bir amaç etrafında toplanmalarını önerdi ve onlardan:
- Meclis Başkanlığına kendisini aday olarak önermelerini ve desteklemelerini
- Mecliste Müdafaa-i Hukuk grubu kurmalarını
- Misakımillî kararlarını kabul etmelerini istedi.
Mebusan Meclisi, 12 Ocak 1920’de İstanbul’da açıldı (Görsel 2.54). Mustafa Kemal, tutuklanma ihtimali olduğu için ve Temsil Heyeti’nin aldığı bir karar gereği İstanbul’a gitmedi. Meclis başkanlığına Reşat Hikmet Bey seçildi. Mustafa Kemal’i meclis başkanı seçmeyen milletvekilleri, aynı zamanda
mecliste Müdafaa-i Hukuk adıyla değil Felah-ı Vatan (Vatanın Kurtuluşu) adıyla bir grup kurdular. 28 Ocak 1920 tarihinde yapılan gizli oturumda Misakımillî kararları kabul edildi. Böylece Millî Mücadele’de ulaşılması düşünülen hedefler belirlenmiştir.
Misakımillî kararlarından bazıları şunlardır:
- Osmanlı Devleti’nin Mondros Ateşkes Antlaşması öncesi işgal edilmemiş topraklarının tamamı bir bütündür, parçalanamaz.
- Arap çoğunluğunun yerleşik olduğu ve düşman işgali altında bulunan yerlerin durumu oradaki halkın serbestçe verecekleri karara göre belirlenmelidir.
- Halkın oyuyla anavatana katılan üç sancak (Kars, Ardahan, Batum) için gerektiğinde yeniden serbestçe halk oylamasına başvurulabilir.
- Batı Trakya’nın hukuki durumunun belirlenmesinde halk oylamasına başvurulmalıdır.
- Marmara Denizi’nin ve İstanbul’un güvenliği sağlandıktan sonra
- Boğazların dünya ulaşım ve ticaretine açılması konusunda Osmanlı Devleti’nin ve ilgili devletlerin vereceği kararlar geçerli olacaktır.
- Azınlık hakları, komşu ülkelerdeki Müslüman halka aynı hakların verilmesi şartıyla kabul edilecektir.
- Siyasi, adli ve mali gelişmemize engel olan sınırlamalar (kapitülasyonlar) kaldırılacaktır.
Misakımillî kararlarının temelini Erzurum ve Sivas Kongresi kararları
oluşturmuştur. Bu kararlar ile Türk vatanının sınırları çizildi. Türk milletinin kabul edebileceği asgari barış şartları belirlendi. Millî Mücadele’nin programı yasal hale getirildi. İtilaf Devletleri ile yapılacak barış antlaşmasının ilkeleri belirlenmiş oldu. Ayrıca bu belgeyle kapitülasyonlar, mali ve ekonomik müdahaleler, siyasi dayatmalar reddedilmiş; siyasi bağımsızlığın yanı sıra ekonomik bağımsızlıktan da ödün verilemeyeceği kararlı bir şekilde vurgulanmıştır.