Misak-ı Milli nedir, Misak-ı Milli kararları ve maddeleri nelerdir

Misak-ı Milli nedir, Misak-ı Milli kararları ve maddeleri nelerdir, Misak-ı Millî’nin esasları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Milli Misak da denilen " Misak-ı Milli " son Meclis-i Mebusan tarafından açıklanmıştır. Genç Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu yolunda ilerlerken en önemli adımlardan birisi " Misak-ı Milli" bildirisinin açıklanmasıdır.

Misak-ı Milli 17 Şubat 1920 yılında kamuoyuna açıklanmışsa da 28 Ocak 1920 yılında kabul edilmiştir. İstanbul' da son Meclis-i Mebusan 6 maddelik Misak-ı Milli'yi deklare etmiştir. Milli-İ Misak' ın açıklanması tarihimizde bir dönüm noktası olmuştur.

Misak-ı Milli kararları ve maddeleri nelerdir

Misak-ı Milli, Kurtuluş Savaşının siyasi manifestosu olarak adlandırılmaktadır. Çünkü Misak-ı Milli bildirgesi ile Kurtuluş Savaşının hedefleri belirlenmiş ve derhal uygulamaya geçirilmiştir. Misak-ı Milli ile ülkenin savunulacak sınırları da ortaya konulmuştur.

Emperyalist güçler tarafından vatan topraklarının haksız işgalinin kabul edilmezliği ilan edilerek Mondros Ateşkes Sözleşmesi ret edilmiştir. Ülkenin bütünlüğü ve ulusun bağımsızlığına vurgu yapılmıştır. Misak-ı Milli'nin (yemin ya da ulusal ant olarak da isimlendirilir ) maddelerine gelince;

1. Mondros Ateşkes Anlaşması’nın imzalandığı sırada düşman devletlerinin işgali altında bulunan Arap çoğunluğun yaşadığı yerlerin geleceği o bölge halkının oylarına göre tayin edilecektir. İşgal edilmemiş bölgeler ise bölünemez ve ayrılmaz bir bütün sayılacaktır.
2. Halkoyu ile ana vatana katılmış olan Kars, Ardahan ve Batum için gerekirse tekrar serbestçe halkoyuna başvurulması kabul edilecektir.
3. Batı Trakya’nın hukuki durumu orada oturanların tam bir hürriyetle verecekleri oylara uygun olacaktır.
4. İstanbul şehrinin ve Marmara’nın güvenliği her türlü tehlikeden uzak kalmalıdır. Boğazların dünya ticaretine ve ulaşımına açılması bizim ve ilgili diğer tüm devletlerin birlikte vereceği karara bağlı olacaktır.
5. Azınlıkların hakları, komşu ülkelerdeki Müslüman halkın da aynı haklardan yararlanması şartıyla tarafımızdan tanınacak ve sağlanacaktır.
6. Siyasi, adli ve mali gelişmemize engel olacak sınırlamalar kaldırılacaktır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri