Bütün canlılar gibi insanların da vücudunun çalışması için gerekli olan bazı şeyler vardır. Organlarımızın, yaşamsal fonksiyonlarımızın sağlıklı bir şekilde işlevsel olması için gerekli olan maddelerden bir tanesi de mineraller olmaktadır. Dışarıdan tükettiğimiz sıvı, yiyecek gibi şeylerin içerisinde bulunan mineraller, insan vücudunun çeşitli bölümlerinde farklı görevler görürler. Bu sebepten dolayı bu konuda bilinçli olunması ve her gün, vücudun ihtiyaç duyduğu mineralin vücuda sağlanması gereklidir.
Peki minerallerin vücudumuzda işlevleri nelerdir? Sindirim sistemimizden kanımıza geçen mineraller, besinlerden aldığımız vitaminler ile birleşerek sistemimizin çeşitli bölgelerine faydalar sağlarlar. Örneğin kemik ve diş oluşumunda ve gelişiminde minerallerin rolü büyüktür. Dolaşım sisteminin ve sinir sisteminin enerjisi olarak rol oynar ve vücudun ihtiyacı olan su seviyesinin sağlanmasında ve dengelenmesinde etkili olurlar.
Düzenli, sağlıklı beslenmeyen kişilerin vücutlarında mineral eksikliği gibi durumlar görülebilmektedir. Böyle durum içerisinde insan bedeni işlevlerini doğru şekilde yerine getiremeyebilir. Örneğin mineral eksikliği durumunda, sinir sistemimiz zarar görebilir. Bu sebepten dolayı bu tür bir zarardan kaçınmak için öncelikle sigara ve alkolden uzak durmamız gerekir. Alkol, vücutta dehidrasyona sebep olduğu için vücudumuz, alkolü temizlemek için yüksek miktarda minerali de dışarı atmak zorunda kalır.
Mineraller, özellikle maden sularında yüksek oranda bulunurlar. Kalsiyum, magnezyum, çinko, bakır, selenyum, krom, flor gibi vücutta işlevi olan çeşitleri vardır. Her bireyin günlük belirli bir miktar mineral alması gerekmektedir. Bunu sağlamak için ise her gün düzenli sıvı tüketimi yapmanız yeterli olacaktır.
Minerallerin görevleri ve özellikleri
Doğal şekilde oluşan ve belirli bir kristal öz yapıları olan inorganik kristalleşmiş katı bir cisim olan mineraller vücudumuzda vitaminler ile birlikte çalışırlar. Vücudumuzun vitaminlere ihtiyacı olduğu kadar minerallere de ihtiyacı vardır. İşte en çok bilinen mineraller:
Kalsiyum
Sağlıklı vücut yapısı için gerekli önemli minerallerden biridir. Bu mineral büyük oranda vücudumuzdaki kemiklerde bulunur. Vücuttaki kalsiyum miktarı sadece kemikler için önemli değildir, aynı zamanda vücuttaki bütün fonksiyonlarda görev alır. Ayrıca sağlıklı, güçlü ve iyi görünen dişler için de gerekli bir mineraldir. Kaslarımızın normal çalışmasında büyük rol oynar
Özellikle vücuttaki demirin kullanımı ve alınan gıdaların hücre zarından geçebilmesi için gerekli olan bir mineraldir.
Sodyum
Vücutta sodyum su dengesinin korumasında ve besinlerin hücre duvarından geçişinde görev alır.
Sinir ve kas fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için de gereklidir. Bol miktarda sodyum yüksek kan basıncına katkıda bulunur.
Bakır
Karaciğerde depolanan önemli eser minerallerden biridir. Vücut dokusunun yeniden oluşması için gerekli enzimlerin hayati komponentidir. Hemoglobine bağlı demirin korunması ve Vitamin C'nin kullanımı için gereklidir. Beyin sinirlerimiz ve bağ dokusu için bakır miktarı önemlidir.
Krom
Vücuttaki basit şekerin parçalanmasında rol oynar. İnsülin oluşumuna, kandaki şeker ve kolesterol düzeyinin kontrolüne yardım eder. Krom; vücuttaki enzim ve hormonlar için çok önemlidir.
İyot
Tiroid bezlerinin içeriğinde yer alır. Tiroid ve tiroid kontrol mekanizmasında, zihinsel fonksiyonlarda, enerji ve kilo almada önemli bir rol oynar.
Demir
Vücut için gerekli esansiyel minerallerden biridir. Hemoglobin (kırmızı kan hücresi), miyoglobin (kas pigmenti) ve enzim üretimi için gereklidir. Vücuttaki demirin sadece %8'i kan damarlarından absorblanır. Demir vücutta büyümeye yardım eder, yorgunluğa karşı ve hastalıklardan korunmada kullanılır. Demir özellikle kadınlar için daha önemlidir.Çünkü kadınlar 1 ay içinde erkeklerin kaybettiklerinden 2 kat daha çok miktarda demir kaybederler. Bugün demir kadınlarda eksikliği en çok görülen mineraldir. Ayrıca demir, vücuttaki B-grubu vitaminlerinin kullanımını arttırır.
Magnezyum
Sinir sisteminin ve kasların gevşemesini sağlayan mineraldir. Sakinleşmeye yardımcı olduğu için " Anti-stres Minerali " olarak bilinir. Magnezyum kandaki şekerin enerjiye dönüştürülmesinde önemli bir rol alır. Bu hayati mineral vücudumuzun Vitamin C, kalsiyum, fosfor, sodyum ve potasyum'u daha etkili bir şekilde kullanabilmesi için gereklidir. Magnezyum sağlıklı dişler ve sindirim sisteminin rahatlığı için gereklidir.
Fosfor
Sadece fizyolojik kimyasal reaksiyonlarda yer almakla kalmaz, aynı zamanda vücuttaki bütün hücrelerde bulunur. Normal kemik ve diş yapısı, kalp düzeni ve normal böbrek fonksiyonları için gereklidir.
Potasyum
Hayati minerallerden biridir. Vücuttaki potasyumun %98'i hücre duvarlarının içinde bulunur.
Potasyum, sodyumla birlikte vücuttaki su dengesinin sağlanmasına yardımcı olur ve gıdaların hücre içine geçişini sağlar. Potasyumun önemli görevlerinden biri de sinir sistemindeki mesajları iletmesidir. Beyne oksijenin gönderilmesi beyin için önemlidir. Her gün bu mineral vücutta kullanılır ve tekrar yeri doldurulur. Kalbimiz ve vücuttaki diğer kaslarımızın sağlıklı yapısını koruması potasyuma bağlıdır. Fazla şeker, diüretikler, laksatifler, fazla tuz, alkol ve stres bu mineralle birlikte vücuttan atılır.
Selenyum
Vitamin E ile birlikte antioksidan ve hücre koruyucusu olarak çalışır. Erken yaşlanma ve dokuların oksidasyon nedeniyle zarar görmesini engeller. Erkeklerin selenyuma kadınlardan daha çok ihtiyaç duydukları düşünülür. Erkeklerde bulunan selenyumun yarısı üreme sisteminde bulunur. Selenyum dokuların elastikiyetinin korunması için önemlidir.
Çinko
Bu mineral vücutta herşey için gereklidir. Vücuttaki pek çok fonksiyonda görev alır. RNA ve DNA oluşumu ve proteinlerin enerjiye dönüştürülmesi için çok önemlidir. Vücudun büyümesinde , cinsel gelişimin oluşumunda ve yaraların iyileşmesinde vücuda yardımcı olur.
Kükürt
Sağlıklı saç, cilt ve tırnaklar için gereklidir. Oksijen dengesinin muhafazasına yardımcı olur, bu da beyin fonksiyonları için çok önemlidir. Sülfür aynı zamanda B-grubu vitaminlerinin işlevlerini yerine getirmesine ve karaciğerde safranın salgılanmasına yardımcı olur.