Türk milletinin, özgün bir mimari anlayışı vardır. İslam dininin de çok iyi anlaşılıp, özümlenmesi mimari yapılara yön vermiştir. Türk- İslam mimarisinin oluşmasında özellikle Türklerin rolü azımsanamaz. Türkler, ruhunun derinliklerinde buldukları bütün özellikleri mimarisine yansıtmıştır. Mimarideki zarif taşlar, kemerler ve kavisler bunun en belirgin göstergesidir.
Dini Motifler, İslamiyet’in İnceliklerini Yansıtıyor
Mimarimizde yer alan çeşmeler, hanlar, hamamlar, camiler, kervansaraylar bütün bu iç özelliklerimizin yansıması olan motifleri içeriyor. Hamamlardaki suların akışından çeşmelerdeki kitabelere, Camilerdeki akustikten kervansarayların mimarisine kadar her şey tam anlamıyla bilimsel bir mühendislik harikasıdır. Mimarimizde bulunan bu ince motifler tam anlamıyla dinimizi yansıtan ayrıntılardır.
Külliyeler de Türk – İslam mimarisinin önemli yapılarındandır. Külliye; cami, medrese, kütüphane, aşevi, hastane vb.nin bir arada bulunduğu yapılar topluluğuna verilen addır. İstanbul’daki Süleymaniye Külliyesi, Osmanlılardan kalan önemli mimari eserlerimizdendir.