Mimari yapıların hangi ihtiyaçlardan dolayı ortaya çıkıp geliştiği

Aşağıdaki mimari yapıların hangi ihtiyaçlardan dolayı ortaya çıkıp geliştiği hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Cami: Cami; Müslümanların bir arada namaz kılmak, Tanrı’ya tapınmak için yaptıkları, içinde günde beş kez namaz kılıp dua okudukları, Tanrı’ya tapındıkları yapı. İbadetleri yerine getirme ihtiyacından doğmuştur.

Medrese: Medrese; İslam ülkelerinde, genellikle İslamlık kurallarına uygun bilgilerin okutulduğu öğretim kurumu. Eğitim ihtiyacından dolayı ortaya çıkmış ve gelişmiştir.

Çeşme: Çeşme; genellikle herkesin yararlanması için yapılan, borularla gelen suyun bir oluktan ya da musluktan aktığı, bir yalağı bulunan su haznesi ya da yapısı. Çeşmeler insanların su ihtiyaçlarından ortaya çıkmış ve gelişmiştir.

Han: Han; genellikle uzun yollarda yol üzerinde, kentlerde, kasabalarda yolcuların hayvanlarıyla birlikte konaklamalarına yarayan yapı. İnsanların yolculuk esnasında dinlenmesi için ortaya çıkmış ve gelişmiştir.

Hamam: Hamam; para karşılığında yıkanma işinin yapıldığı genel yer. İnsanların temizlenme ihtiyacından ortaya çıkmıştır.

Şadırvan: Şadırvan; çevresinde muslukları bulunan ve ortasındaki fıskıyeden su akan, genellikle cami avlularının ortasında yer alan, üzeri kubbeli ya da açık olabilen havuz. Estetik zevk açısından ortaya çıkmış ve gelişmiştir.

Aşevi: Aşevi; yoksul kimselere parasız olarak yemek verilen yer, aş ocağı. Yoksullara yardım maksadıyla ortaya çıkmıştır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri