Destan nedir; Kahramanlarının olağanüstü eylemlerini coşkulu, törensel bir üslupla anlatan ve genellikle birkaç bölümden oluşan manzum yapıtlardır. Bilinen en eski edebiyat türlerinden biridir. Mitoloji, efsane, folklor ve tarihi öğeler içerir. Destanlar ve destansı öyküler ilkçağlardan beri dünyanın her yerinde gelenekleri sonraki kuşaklara aktarmak için kollektif olarak yaratılmış edebi biçimlerdir.
Doğal destanlara örnekler:
- Yunanlıların İlyada ve Odysseia (Odisse),
- İranlıların Şehnâme,
- Finlerin Kalevala (Kalevala),
- Fransızların Chanson de Roland (Şanson de Rölant),
- Sümerlerin Gılgamış,
- Almanların Nibelungenlied (Nibelungenlid)
Efsane nedir; Türkçe: «Söylence»; Arapça: «Ustüre» (cem’i: esatir); Farsça: «Fesâne, efsâne»; Yunanca : «Mitos, mit» kelimeleri ad olarak verilmiştir. Tabiat üstü özellikler gösteren kişilerin hayatlarının ve olayların anlatıldığı hikayeler.
Efsane halkın hayal gücüyle yarattığı "ideal insan tipi"ni verir ve nesilden nesile anlatılır. Efsane ile masallar arasında uygunluk vardır. İki türde de olağanüstü olaylar işlenir. Yalnız efsane daha inandırıcıdır. Bu yönüyle hikaye ve destana yaklaşır.
Efsanlere örnek;
- Karacaoğlan Efsanesi
- Ay Atam Efsanesi
- Tufan Efsanesi
- Yaratılış Efsaneleri
- Leyla ile Mecnun Efsanesi
- Ferhat ile Şirin Efsanesi
- Kerem ile Aslı Efsanesi
- Kız Kulesi Efsanesi
- Balıkesir Efsanesi
- Sarıkız Efsanesi
Mit nedir; Geleneksel olarak yayılan ya da toplumun hayal gücü etkisiyle biçim değiştiren, tanrı, tanrıça, evrenin doğuşu ile ilgili imgesel, alegorik bir anlatımı olan halk öyküsü, mitos. Halk arasında, gerçeği yansıtmayan olaylar hakkında kullanılır; efsane, hurafe vb. Felsefede, Geleneksel olarak yunan mitolojisinden bahsederken kullanılır.