Dünya tarihinde Fırat ve Dicle nehirleri arasında kalan bölgeye Mezopotamya denir. Mezopotamya ekonomisinin başlıca temeli tarıma dayanır. Bunun dışında önemli gelir kaynaklarının bir diğeri hayvancılıktır. Tarım ve hayvancılıkta verimli bir uygarlık olması diğer ülkelerle ticari ilişkilerinin gelişmesini sağlamıştır. Çünkü elde ettikleri tarım ve hayvancılık ürünlerinin bir kısmını kendileri tüketirlerken bir kısmını da diğer ülkelerde olup kendi topraklarında bulunmayan ürünlerle değiş tokuş aracı olarak kullanmışlardır. Ürünleri çeşitlendikçe üretim alanları da genişlemiştir.
Mezopotamya, insanlık tarihinde en önemli medeniyet gelişmelerinin yaşandığı coğrafyadır. Bu nedenle sosyal, siyasal, kültürel, ekonomik gelişmeler en önce Mezopotamya coğrafyasında gerçekleşmiştir. Yapılan kazılar sonucunda ulaşılan tarihi eserlerde coğrafyada ekonomik faaliyetlerin nasıl olduğuna da ulaşılmıştır.
Mezopotamya’daki ekonomik faaliyetlerle ilgili şu bilgilere ulaşabiliriz:
- Tarihi coğrafyada tarım faaliyetleri yapılarak borsası oluşturulmuştur.
- Tarihi coğrafyada hayvancılık yapılarak dericilik ve hayvancılık faaliyetleri gerçekleştirilmiştir.
- Tarihi coğrafyada madencilik yapılarak taş işlemeciliği ve dokumacılık faaliyetleri de yapılmıştır.
En ilkel ekonomik faaliyetlerinin dönemine göre en gelişmiş faaliyetler olarak gerçekleşmesinde tarihi coğrafya dünyanın merkezi haline gelmiştir. Böylece birçok medeniyetin kurulmasında önemli bir yere sahiptir.