Evimiz doğa
Sevgili dostlar, bizim asıl evimiz betonlar değildir. Bizim asıl evimiz ormanı nehirleriyle doğa anadır. Bizler doğanın bize sunduğu nimetleri anlamak yerine onu yok ediyoruz. Oysa insan yaşadığı evi yok eder mi? Ne yazık ki bizler her yere çöp atarak, suları kirleterek doğayı her geçen gün mahvediyoruz. Çözümü var mı bence var. Eğer herkes birbirini uyarırsa herkes doğanın temizliğine önem verirse bizler de daha güzel bir evde yani doğada yaşam şansını buluruz.
Manzaralar
Manzara, bakmak değil görmekle mümkün olan muhteşem oluşumlardır. Manzaralar, doğal manzaralar ve yapay manzaralar olarak ikiye ayrılır. Fakat biz insanların, en çok hayran kaldıkları manzaralar doğal yapılardır.
Yani yeryüzü şekilleri; dağlar, tepeler, akarsular ve vadiler gibi bölgelerdir. Bunun yanı sıra bir de mimari yapısına hayran kaldığımız manzaralar vardır. Bunlar da yapay manzaralardır. Örneğin, Eyfel kulesi, Pisa kulesi gibi.
Bu manzaraların her biri biz insanlara göre farklı yorumalar ve farklı bakışlarla anlam kazanırlar. Fakat her birinin özel bir aurası ve altında yatan bir nedeni vardır.
Ve tabii doğal yapıların yanı sıra insan manzaraları da gerçekçiliğe en yakın manzaralardır. Bizleri ve tüm dünyayı tek bir görüntü ile etkileyebilen insan manzaraları da manzara başlığı altında incelenmesi gereken önemli detaylardandır.
Mevsimler
Mevsimler; Dünya'nın Güneş'in etrafındaki hareketi sonucu, gezegenimizin Güneş'e olan uzaklığına bağlı olarak meydana gelirler.
- Mevsimler Dünya'da sıcaklığı ve hava durumunu belirler.
- Mevsimler Dünya'da Kuzey Yarım Küre ve Güney Yarım Küre'de ters yaşanır. Yani, Kuzey Yarım Küre'de yaz yaşanırken Güney Yarım Küre'de kış yaşanmaktadır.
- Mevsimler insanların hayat tarzını doğrudan etkiler. İnsanların giyim şekli, yaptıkları aktiviteler, gittikleri mekanlar, evlerini kullanma şekilleri mevsimlere göre şekillenir.
- Bir bölgenin bitki örtüsü o bölgede hakim olan mevsime göre şekillenir.
- Bir bölgede yaşayan hayvan türleri da o bölgedeki mevsime göre şekillenmektedir.
- Aynı anda bir ülkede farklı mevsimler görülebilir. Örneğin ülkemizde Antalya'da hava 20 derece iken Kars'da -20 derece olabilir.
- Ülkemizde dört mevsim olan ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış yaşanmaktadır.
- Dünya'nın da mevsimsel bir döngüsü vardır. Sonbahar ve kış mevsiminde Dünya'ya daha fazla yağış düşer ve Dünya daha soğuk olur. Yaz mevsiminde ise Güneş ışınları Dünya'ya daha doğrudan gelir ve sıcak, kurak günler yaşanır.