Monarşi: Tek bir kişinin yönetimine dayanan bir sistemdir. Devletin ya da ülkenin yönetiminden tek bir kişi sorumludur ve o ne derse o olmak zorundadır. Eski tarihlerdeki krallıklar ve çok uluslu imparatorluk ve devletler bu şekilde yönetilirdi. Devlet yönetiminde herhangi bir seçim uygulanmaz ve devlet yönetimi babadan oğula şeklinde devam eder.
Aristokrasi: İktidarın soylu bir grup tarafından elinde bulundurulmasıyla oluşan bir yönetimsel sistemdir. İmtiyazlı grup, devlet yönetimindeki tek sorumludur. Yönetim bir gruba ve zümreye ait olduğu için oligarşik bir şekli ifade eder.
Teokrasi: Devletin, din kuralları esas alınarak yönetilmesini ifade eder. Yani din temelli bir siyasi sistemdir. Devlet işlerinden din adamları sorumludur. Günümüzdeki laik devlet anlayışına doğrudan terslik gösterir.
Demokrasi: Bir ülkedeki tüm vatandaşların hiçbir ayrımcılığa ve haksızlığa maruz bırakılmadan eşit haklara sahip olduğu en doğru yönetim biçimidir. Egemenlik ve yönetim doğrudan halkın elindedir. Üç şekilde uygulanır.
Doğrudan demokraside, halk bizzat kendisi söz sahibidir. Temsili demokraside ise, dolaylı yoldan uygulanır ve halk kendisini yönetecekleri bizzat seçer. Son delege yönteminde ise, oy verme işlemi temsilcilerden çok delegelerin elindedir.
Meşruiyet, monarşi, aristokrasi ve mezopotamya nedir
Meşruiyet, monarşi, aristokrasi ve mezopotamya nedir ne anlama gelir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.